Доступність посилання

ТОП новини

ЄНП засудила політичні переслідування та «варварські» судочинства


Марсель – Дочка колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, Євгенія Карр у вівторок виступила на пленарному засіданні конгресу Європейської народної партії, що проходить у французькому місті Марсель. Президент цієї найпотужнішої політичної сили європейського континенту Вілфрід Мартенс, даючи їй слово, зауважив, що пані Тимошенко – перший політичний в’язень з-поміж членів очолюваної ним організації. Демократичне майбутнє України тьмяніє, а європейські перспективи держави у руках нинішньої влади, додав він. Упродовж пленарного засідання у залі було символічне порожнє крісло з портретом Юлії Тимошенко.

Особливе занепокоєння політично мотивованими судовими процесами в Україні висловив голова Європейської народної партії Вілфрід Мартенс.

Пан Мартенс при цьому зауважив: «З нами сьогодні мала б бути ще одна особа. Але її тут немає. Юлія Тимошенко ув’язнена, вона – жертва несправедливого, політично мотивованого процесу, єдиною метою якого було знищення демократичної опозиції, щоб зрештою послідовно загасити полум’я Помаранчевої революції. Юліє, ми на твоєму боці!»

Євроінтеграція – у руках Януковича – Мартенс

Водночас, за декілька тижнів до вирішального саміту Україна-ЄС, голова Європейської народної партії не зміг не зробити заяв щодо перспектив цієї зустрічі. Ці заяви мають чималу вагу, адже ЄНП – найвпливовіша політична сила Європи, членами якої є і голови Єврокомісії, Європейської ради та Європарламенту, а також президент Франції, федеральний канцлер Німеччини та багато інших.

Європейці вже неодноразово висловлювали різноманітні, часто протилежні прогнози. У Марселі, виступаючи перед колегами, голова ЄНП Вілфрід Мартенс знову повторив те, що останнім часом часто лунає у Євросоюзі.

«Європейська народна партія на боці України і буде завжди підтримкою демократичної України, – сказав Вілфрід Мартенс. – Ми знову готові узаконити це примирення через різноманітні угоди, включно із асоціацією. Але рішення нині у руках адміністрації Президента Януковича. Цей президент не може заявляти про бажання долучити його країну до Євросоюзу і водночас топтати цінності, які є його основою».

Може, настав час для санкцій? – запитує Євгенія Карр

Виступаючи перед європейськими «народниками», дочка Юлії Тимошенко Євгенія Карр надала останню інформацію щодо судових справ проти її матері, стан здоров’я та порушення правил в’язничного утримування. Вона також виступила із критикою нинішньої влади, яка, як висловилася дочка Тимошенко, «базується на залякуванні та корупції».

«Нині настала критична година. Шанси проведення наступного року вільних та справедливих виборів щодня зменшуються. Прагнення влади та збагачення не дадуть пригноблювачам почути голос демократичної свідомості. Коли демократичну опозицію Зімбабве били та ув’язнювали, Європа відреагувала відмовою віз тим, хто це чинив. Можливо, настав час вжити подібні заходи і щодо українського керівництва?» – запитує представників європейської політичної еліти Євгенія Карр.

Дочка екс-прем’єр-міністра України висловила надію, що «народники», попри деградацію демократії в Україні, все ж примножать зусилля у зближенні її держави із Європейським Союзом.

З огляду на погіршення ситуації в Україні, конгрес наприкінці пленарного засідання ухвалив термінову резолюцію, в одному з параграфів якої сказано: «Європейська народна партія засуджує варварське й обурливе рішення Шевченківського суду міста Києва здійснювати судову процеду просто у в’язничній камері Юлії Тимошенко, попри критичний стан її здоров’я, порушуючи всі демократичні стандарти».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG