Доступність посилання

ТОП новини

На саміті у Києві угоду про асоціацію не парафують (польські медіа)


Варшава – Буде, чи не буде парафовано Угоду про асоціацію України з ЄС? А якщо буде, то коли саме? Чому незадовго перед київським самітом Україна-ЄС хтось поширив відеозапис із камери, в якій утримують Юлію Тимошенко? Такі запитання повторюються у сьогоднішніх повідомленнях польських медіа про зустріч у верхах, яка відбуватиметься в понеділок у Києві.

У понеділок 19 грудня на київському саміті ЄС-Україна не буде парафування Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом. Як повідомляє польське інформаційне агенство ПАП (PAP), на парафування не погоджуються дипломати Євросоюзу. Дипломати, на яких посилається агентство, кажуть, що згоди на парафування не дають кілька столиць ЄС, передусім Берлін. Вони занепокоєні розвитком ситуації в Україні у зв’язку з вироком для Юлії Тимошенко та інших українських політиків, пише агентство. ПАП цитує одного з євросоюзних дипломатів: «Парафування може створити враження, що угоду підписано, а йдеться про те, щоб не створювати враження, що ЄС легітимізує теперішню ситуацію».

Парафування відбудеться, та «без фанфар і урочистих церемоній» – уточнює Польське публічне телебачення, воно цитує слова польського міністра з європейських питань Міколая Довгєлєвіча. Коментуючи ситуацію навколо київського саміту, Довгєлєвіч зокрема сказав: «Я думаю, що до кінця грудня ми зможемо парафувати Угоду про асоціацію з Україною, але це може статися після саміту ЄС-Україна, який відбуватиметься у Києві 19 грудня».

Значну увагу польські медіа присвячують ув’язненій Юлії Тимошенко. Різні видання, як аналітичні, так і популярні повідомляють про відеозапис, зроблений в камері, де утримують колишнього українського прем’єра. Зміст цього відеозапису серед інших видань описує масова газета Fakt. «На відео видно, – наголошує газета, – що Тимошенко протестує проти зйомки». Видання цитує захисника Тимошенко, який назвав цей відеозапис «справою тварин». «Факт» висловлює припущення щодо причини появи такого відео. «Ймовірно це відео зняли для того, – пише газета, – щоб переконати громадську думку в тому, що Тимошенко лікують у добрих умовах».

Польські медіа не залишили поза увагою й сьогоднішнє рішення апеляційного суду у Києві про відкладення розгляду скарги на повторний арешт ув’язненої Тимошенко. Польське інформагентсво ПАП цитує джерела з оточення Юлії Тимошенко, які твердять, що за цим рішенням стоїть українська влада. Офіційний Київ, сказано в повідомленні інформагенства, не хоче погіршувати стосунки з ЄС напередодні понеділкового саміту Україна-ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG