Доступність посилання

ТОП новини

Азаров сподівається на компроміс у газових переговорах із Росією


Прем’єр-міністр України Микола Азаров сподівається на досягнення компромісного рішення в українсько-російських переговорах щодо ціни на газ.

«Переговори, які відбуваються, важкі, пов’язано це з тим, що у 2009 році було підписано вкрай нерівноправну угоду між Росією та Україною. За цією угодою Росія отримала цілу низку переваг, дуже серйозних. І ціна, за якою ми сьогодні отримуємо газ, – найдорожча, яка діє на європейському ринку», – сказав Азаров у Празі, де він перебуває із візитом.

Прем’єр наголосив, що Україна купує газ у Росії значно дорожче, ніж, наприклад, Німеччина. «Звісно, тому переговори відбуваються непросто», – додав Азаров.

«Але водночас, я хотів сказати, що я глибоко переконаний, що, виходячи насамперед зі стратегічних інтересів нашої співпраці на майбутнє, буде знайдено компромісний варіант рішення. Останніми днями переговори інтенсифікувалися», – сказав Азаров.

«Я думаю, що найближчими днями є надія, що ми виробимо компромісне рішення. Для нас це особливо важливо, тому що розпочинається новий рік. Ми хотіли б увійти у новий рік із модернізованою угодою та з нормальними цінами, які не підривають нашої економіки», – сказав прем’єр.

Минулого тижня голова правління російського «Газпрому» Олексій Міллер і міністр енергетики України Юрій Бойко провели черговий раунд переговорів про умови поставок російського газу українським споживачам. Київ розраховує домовитися про значне зниження цін на паливо. Водночас, голова правління російського ВАТ «Газпром» Олексій Міллер, коментуючи переговори щодо нових газових угод із Києвом, заявив, що «Новорічних подарунків не буде».
XS
SM
MD
LG