Доступність посилання

ТОП новини

Демократичну пресу України та Литви представили в Києві


Сьогодні в Києві презентували українську демократичну пресу кінця 1980-х років, яка друкувалась у Литві. Ідеться про періодику, відозви, листівки національно-демократичних та правозахисних організацій України.

Архіви зібрано засновниками національно-визвольних рухів Литви («Саюдіс») та України (Народного руху) та передано до Києва з ініціативи нинішнього посла Литви Петраса Вайтєкунаса – одного з засновників «Саюдісу». За його словами, литовські видавництва друкували понад 50 видань для більш як двадцяти міських організацій – Народного руху України, Української Гельсінської спілки та інших.

Серед збирачів архіву – український політик та громадський діяч Микола Поровський, який нині презентував свою книгу «За вашу і нашу волю», присвячену зв’язкам між українськими та литовськими національно-демократичними силами.

«У книжці описано, серед іншого, проведення протестних акцій в Україні проти безчинств і блокади Литви, які кремлівська верхівка творила після проголошення Литвою Незалежності; та інші найбільші політичні акції, які (того часу) відбувались в Україні», – повідомив Поровський Радіо Свобода.
XS
SM
MD
LG