Доступність посилання

ТОП новини

Активістки FEMEN обіцяють повернутися у Білорусь


Київ – Активістки FEMEN Інна Шевченко, Оксана Шачко і Олександра Нємчінова обіцяють незабаром знову повернутися в Білорусь для протестів проти режиму Олександра Лукашенка. Також дівчата планують написати офіційну заяву в МЗС з вимогою депортувати посла Білорусі з України і домогтися проведення незалежного розслідування щодо подій, які з ними трапилися в Білорусі. Речник МЗС Олександр Дікусаров повідомив Радіо Свобода, що на основі офіційного звернення буде проведено необхідне розслідування.

До Києва активістки FEMEN повернулися у супроводі українських дипломатів. Про події, що з ними трапилися після акції протесту у Мінську згадують з жахом – говорять, що нібито співробітники білоруського КДБ відвезли їх в ліс, де погрожували вбивством і знущалися з них. У білоруському КДБ таку інформацію спростовують.
Femen повернулися до Києва
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Ми повернулись. Ми їздили в Республіку Білорусь з метою провести мирну акцію протесту на знак солідарності з білоруським народом. Щоб запевнити їх в тому, що не треба боятися виходити на протести. І якщо вони думають, що знущаннями вони нас зламають, то у відповідь я можу тільки посміятись. Ми обіцяємо, що будемо їздити в Білорусь, ми обіцяємо підтримку білоруському народу. Ми будемо продовжувати нашу роботу, але ще наполегливіше», – заявила учасниця руху FEMEN Інна Шевченко.

Завтра учасниці руху FEMEN планують написати офіційну заяву в МЗС з вимогою провести незалежне розслідування подій, що з ними трапилися в Білорусі.

«Наші колеги звернулися в МЗС. Завтра писатимемо офіційну заяву з вимогами вигнати посла, розібратися з співробітниками КДБ, які знущалися з нами у такий спосіб», – додала учасниця руху FEMEN Інна Шевченко.

У МЗС з висновками не поспішають. Речник МЗС Олександр Дікусаров запевнив Радіо Свобода, що на основі офіційного звернення учасниць руху FEMEN до МЗС буде проведено розслідування, але така акція протесту у Мінську могла бути і несанкціонованою. За словами речника МЗС, дівчата знали на що йшли.

«Це дійсно ситуація, яка потребує ретельного розслідування, і в тому числі на території Білорусі. Якщо вони звернуться до Міністерства закордонних справ із скаргою на якісь дії, то ми уважно будемо ставитись до цієї скарги і звичайно будуть надані відповідні доручення нашому посольству у Мінську, для того, щоб опрацювати це питання і визначити чому так відбулося. Наші громадянки, які їхали і проводили таку акцію прекрасно знали, на що йшли і до чого це може призвести», – повідомив Олександр Дікусаров.

Учасниці руху FEMEN пообіцяли згодом повернутися у Білорусь і надалі проводити там свої мирні акції протесту проти режиму діючого президента – Олександра Лукашенка. Вони сподіваються, що згодом до них приєднаються і громадяни Білорусі.

Голова КДБ Білорусі назвав історію з FEMEN «грубою провокацією»

Голова Комітету державної безпеки Білорусі Вадим Зайцев вважає провокацією інцидент зі зникненням у Мінську громадянок України, активісток руху FEMEN. Про це він сказав журналістам у Мінську.

«Розвивається груба провокація. А хто за нею стоїть, ми розберемося найближчим часом», – заявив Зайцев.

Він наголосив, що працівники Комітету держбезпеки не причетні до того, що активісток FEMEN знайшли в Єльському районі Гомельської області і вони були, за їхніми словами, позбавлені грошей та документів, а також побиті. «Заявляти вони можуть усе, що завгодно», – сказав голова КДБ і додав: «Наші люди їх не чіпали».

У понеділок троє активісток FEMEN улаштували в Мінську біля приміщення Комітету державної безпеки акцію до річниці подій 19 грудня 2010 року, коли влада розігнала в Мінську масові протести після проведених у країні президентських виборів. Ввечері того дня, як повідомили у FEMEN, з активістками не змогли зв’язатися. Вони вийшли на зв’язок лише наступного дня і повідомили, що їх викрали, на їхню думку, працівники білоруського КДБ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG