Доступність посилання

ТОП новини

Відносини Франції і Туреччини погіршуються через різні оцінки історичних подій


Сьогодні нижня палата французького парламенту розглядатиме законопроект, що передбачає кримінальну відповідальність за заперечення геноциду вірмен в Османській імперії під час Першої світової війни.

Туреччина заявила, що це призведе до погіршення відносин двох країн. Прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган пообіцяв сьогодні оголосити про заходи у відповідь.

«Ми матимемо великий набір заходів, які плануємо запровадити в три етапи. Я можу чітко сказати, що безглуздий крок, до якого вдається президент Франції Ніколя Саркозі, щоб здобути голоси виборців, зашкодить відносинам між Туреччиною та Францією», – наголосив турецький прем’єр.

Більшість істориків визнають убивство близько півтора мільйона вірмен на території нинішньої східної Туреччини під час Першої світової війни цілеспрямованою політикою геноциду в Османській імперії.

Анкара, однак, каже, що в цей час загинули також багато турків і курдів, а російські війська, яким іноді допомагали вірменські ополченці, вдерлися до Східної Анатолії.
XS
SM
MD
LG