Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада схвалила рішення Президента направити миротворців до ДР Конго


Верховна Рада схвалила сьогодні рішення Президента Віктора Януковича направити український миротворчий контингент для участі в Місії ООН зі стабілізації в Демократичній Республіці Конго.

Як мовиться в законі про це, фінансування витрат, пов’язаних з участю України в Місії ООН зі стабілізації в Демократичній Республіці Конго, має здійснюватися за рахунок коштів держбюджету з подальшим відшкодуванням цих витрат Організацією Об’єднаних Націй.

Указ Президента, схвалений цим законом, передбачає направити для участі України в Місії ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго миротворчий контингент загальною чисельністю до 200 військовослужбовців.

Ідеться про вертолітний підрозділ із чотирма бойовими вертольотами Мі-24. Як повідомив, представляючи законопроект, міністр оборони Михайло Єжель, підрозділ має виконувати завдання повітряної розвідки, спостереження, а також здійснювати «заходи стримування» і військово-повітряні операції вогневої підтримки наземних військ і пошуково-рятувальні операції.

Перед голосуванням співдоповідач у справі законопроекту, голова комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко (фракція НУНС) повідомив, що комітет рекомендує відхилити його. За його словами, «Україна перетворюється на миротворче таксі за викликом», а українських військових відсилають до центральноафриканської країни, де тривають збройні громадянські конфлікти, по суті, на війну.

Нинішній мандат Місії ООН зі стабілізації в Демократичній Республіці Конго (MONUSCO) збігає 30 червня наступного року, але може бути продовжений рішеннями ООН, як це стається щоразу з 2000 року.

Україна з самого початку бере обмежену участь у цій місії, нині в складі близько 20 осіб, головно військових спостерігачів і працівників поліції ООН, але бойового контингенту там досі не мала.
XS
SM
MD
LG