Доступність посилання

ТОП новини

Верховний Суд отримав нового Голову: компромісного і тимчасового


Київ – Головою Верховного Суду обрано суддю Петра Пилипчука. Представники влади і опозиції вважають цей вибір вдалим і називають нового голову тимчасовим і компромісним. Попередній голова Василь Онопенко наразі працює суддею Верховного Суду у цивільних справах і має намір балотуватися по мажоритарному округу до Верховної Ради.

Петро Пилипчук був єдиною кандидатурою на посаду голови Верховного Суду. Він зазначив, що Верховний Суд переживає зараз не найкращі часи і пообіцяв докласти зусиль, щоб виправити ситуацію і повернути Верховному Суду авторитет і повноваження.

«Не менш важливими є вирішення проблем фінансового характеру, забезпечення належного фінансування Суду». – зазначив Петро Пилипчук.

Підтримати кандидатуру Петра Пилипчука закликав і попередній Голова Верховного Суду Василь Онопенко. За його словами, обіймаючи посаду голови Ради суддів, Петро Пилипчук проявляв принциповість, що дозволяло Верховному Суду відстоювати свою позицію і не піддаватися впливам ззовні.

У підсумку, за Петра Пилипчука проголосувало 40 із 47 суддів Верховного Суду, які взяли участь у пленумі.

Петро Пилипчук: врівноважений і неполітичний

Заступник голови парламентського комітету з питань правосуддя депутат-регіонал Валерій Бондик вітає вибір нового голови Верховного Суду. За його словами, «Пилипчук людина врівноважена і збалансована, із величезним досвідом роботи і фаховим стажем».

Член парламентського комітету з питань правосуддя Позафракційний депутат Святослав Олійник також задоволений новим Головою Верховного Суду.
Можна говорити, що Верховний Суд зберіг свою незалежність
Святослав Олійник

«Це найбільш правильне рішення в цій ситуації. Петро Пилипчук – людина, яка має виключно суддівській досвід роботи, він абсолютно не політична фігура. Таким чином, відбувся компроміс між владою і судовою системою. Ми спостерігали, як влада намагалася давити на суд, щоб призначити когось лояльного до неї. Тепер можна говорити, що Верховний Суд зберіг свою незалежність», – зазначає Олійник.

Голову Верховного Суду обирають на п’ять років. Утім, Петрові Пилипчуку 64 роки, тоді як граничний термін перебування на державних посадах – 65 років. Тож, його називають перехідною кандидатурою. Утім, відзначає Святослав Олійник, важливо, що саме нейтральна кандидатура буде очолювати Верховний Суд під час парламентських виборів, які мають відбутися наступного року.

Онопенко підшуковує виборчий округ

Що ж до планів попереднього Голови Василя Онопенка, то до наступних парламентських виборів він працюватиме у палаті із цивільних справ, а далі балотуватиметься за мажоритарним округом.

Тим часом, Петро Пилипчук пообіцяв налагодити співпрацю з іншими гілками влади і працювати над тим, щоб повернути Верховному Суду втрачені повноваження.

«Я думаю, ми будемо відвойовувати ці повноваження шляхом внесення змін до законодавства», – зауважив він.

Ухвалений минулого року закон про судоустрій істотно обмежив повноваження Верховного Суду на користь вищих спеціалізованих судів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG