Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко до колонії поки не повезуть – залишать у СІЗО


Київ – Юлію Тимошенко не перевозитимуть до виправної колонії, доки не завершаться розслідування чи судові процеси в усіх порушених проти неї кримінальних справах. Такою є стала практика, кажуть у Державній пенітенціарній службі. У так званій «газовій справі» колегія суддів Апеляційного суду Києва залишила без змін вирок, винесений екс-прем’єр-міністру Печерським районним судом столиці – 7 років позбавлення волі.

Юлія Тимошенко залишатиметься у Київському слідчому ізоляторі ще довго. Осіб, яким суд виніс вирок, але щодо яких тривають розслідування кримінальних прав, зазвичай не перевозять до виправних колоній, зазначив у коментарі для Радіо Свобода помічник начальника Державної пенітенціарної служби Ігор Андрушко.

«У мене підтверджуючої інформації немає. Але проти Тимошенко порушена не одна кримінальна справа. Тому в неї статус і підслідної також залишається. Всі слідчі дії вчиняються відносно осіб, проти яких порушено кримінальну справу, то ж особи утримуються у слідчих ізоляторах», – сказав Андрушко.

Представник державного обвинувачення Лілія Фролова заявила, що вирок екс-прем’єр-міністру Юлії Тимошенко у «газовій» справі набув чинності. Прокурор наголосила, що державне обвинувачення задоволене рішенням Апеляційного суду Києва.

Турчинов: Вирок – персональна помста Януковича

Водночас у партії «Батьківщина», розгляд апеляції на вирок Печерського райсуду називають фарсом. А заступник голови цієї політичної сили Олександр Турчинов заявив, що відповідальність лежить особисто на Президентові.
Вирок – це персональна помста Президента Януковича Юлії Тимошенко, як головному його конкуренту
Олександр Турчинов

«Цей вирок – це персональна помста Президента Януковича Юлії Тимошенко, як головному його конкуренту. Причому, більш сильному і більш впливовому політику. Після цього рішення Президент Янукович перестає бути Президентом. Він стає диктатором кримінального режиму. Справа проти Юлії Тимошенко повністю сфабрикована, і ми впевнені, що Європейський суд дасть оцінку цьому суддівсько-прокурорському злочину», – наголосив Турчинов.

Інтереси Юлії Тимошенко в Європейському суді з прав людини представлятимуть адвокати Валентина Теличенко і Сергій Власенко. Відповідно до рішення Європейського суду з прав людини, справу «Тимошенко проти України» прийнято до розгляду в пріоритетному порядку, зважаючи на серйозний характер висунутих звинувачень, повідомляє персональний сайт Юлії Тимошенко.

Тимошенко не конкурент Януковичу?

Тим часом у пропрезидентській партії наполягають, що Тимошенко не є конкурентом для Януковича, а тому Президент не мав мотивації втручатися у перебіг судового розгляду її справи. Про це у коментарі для Радіо Свобода заявив заступник голови фракції Партії регіонів Владислав Лук’янов.
Пані Тимошенко була б найбільш зручним опонентом
Владислав Лук’янов

«Тимошенко, коли вона була при владі, навіть у той час вона програла чесні вибори. Після того, як почали працювати контракти, які вона підписала з «Газпромом», і вся Україна платить 416 доларів за тисячу кубометрів газу, всі бачать рівень керівництва, рівень відповідальності за країну. Тому, навпаки, пані Тимошенко була б найбільш зручним опонентом», – наголосив Лук’янов.

Утім, у скарзі Тимошенко, поданій адвокатами Теличенко і Власенко у серпні цього року до Європейського суду з прав людини про причетність Президента не йдеться, але вказується на політично вмотивоване переслідування екс-прем'єра. Адвокати зазначають, що рішення про взяття Тимошенко під варту було незаконним, а досудове і судове слідство проходили з порушенням норм Європейської конвенції з прав людини. У скарзі також зазначається, що умови утримання Тимошенко в слідчому ізоляторі є неадекватними: екс-прем'єру не надається медична допомога, незважаючи на численні проблеми зі здоров'ям.

У свою чергу Державна пенітенціарна служба повідомляє, що стан Тимошенко залишається без змін.

У жовтні Печерський райсуд Києва ухвалив рішення про позбавлення екс-прем'єра волі строком на 7 років за звинуваченням у перевищенні влади підчас підписання угоди з російським Газпромом у 2009 році.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG