Доступність посилання

ТОП новини

Євро-2012 стало «кровосісем» бюджету – Ксенія Ляпіна


Київ – До Чемпіонату Євро-2012 залишилося менше ніж півроку. Організатори турніру запевняють: підготовка йде за графіком, і в 2012-ий Україна увійде практично готовою. Водночас економісти говорять, що чемпіонат став для України інвестиційним провалом.

2011 рік ознаменувався голосним відкриттям стадіонів, нових терміналів в аеропортах, а також урочистими присяганнями чиновників, що все йде за планом.

У році, що минає, з помпою відкрили НСК Олімпійський (реконструкція якого тривала більше трьох років), а також стадіон у Львові. Тепер всі 4 українські футбольні Євро-арени готові приймати вболівальників.

Окрім цього, в харківському та донецькому аеропортах з цього року почали працювати нові злітно-посадкові смуги; в Борисполі завершена реконструкція терміналу В, в Харкові також збудували новий термінал.

Президент Федерації футболу Григорій Суркіс говорить, що Україна фактично створила нову інфраструктуру – стадіони, дороги, аеропорти.
Півтора роки тому ми стояли практично перед прірвою
Григорій Суркіс

«Ті, хто приїде, побачить всі зміни на власні очі. Вони зможуть оцінити наші старання. Півтора року тому ми стояли практично перед прірвою, і Президент сказав: все те, що повинна держава створити, щоб цей турнір пройшов якомога краще, буде вирішено. У вересні цього року Платіні сказав, що нема вже великих проблем, залишилися маленькі. Ці маленькі проблеми ми будемо вирішувати протягом тих днів, які залишилися до початку старту турніру».

Плани здачі Євро-об’єктів відсувають, заплановані бюджети зростають

Однак чи можна назвати ці проблеми маленькими? Якщо всі стадіони вже працюють, то аеропорти досі оновлюють і добудовують.

Новий термінал Львівського летовища, відкриття якого було заплановане на 25 грудня, готовий трохи більше ніж на 80% , повідомляє інформаційний центр Україна-2012.

Донецький аеропорт також мали презентувати наприкінці грудня. Однак, за декілька днів до урочистого відкриття, мер міста Олександр Лук’янченко заявив, що в 2011 аеродром не відкриють.

Будівництво найбільшого в країні терміналу D в аеропорту Бориспіль також триває. Раніше було оголошено про його завершення в четвертому кварталі 2011. Однак, зараз будівлю лише починають випробовувати, тож орієнтовну дату готовності перенесли – на весну наступного року.

Крім того що, дати здачі об’єктів Євро відсуваються, збільшуються і заплановані на них бюджетні витрати. Наприклад, наприкінці року Кабінет Міністрів збільшив кошторисну вартість будівництва терміналу D в Борисполі, майже в 3 рази ( до 4,8 мільярдів гривень). А на будівництво аеропорту в Донецьку з бюджету виділено додатково 10 мільйонів гривень.

Євро-2012 фінансується за рахунок боргів

І фінансується підготовка не за рахунок інвестицій, як заявляла влада, а за рахунок бюджету (а значить, за рахунок кожного громадянина), говорить депутат від НУ-НС Ксенія Ляпіна.
Очікуваного буму туристичного так само може не статися
Ксенія Ляпіна

«Фінансує бюджет або пов’язані зі владою олігархи, джерела статків яких, як ми підозрюємо, лежать так само в бюджетних можливостях. Тому вся ця непрозора ситуація призвела до того, що інвестиційного буму не сталося. Євро-2012 замість того, щоб стати локомотивом інвестицій, стала «кровосісем» бюджету, як казав Микола Янович. Мало того, і очікуваного буму туристичного так само може не статися», – зазначила Ксенія Ляпіна.

В України ще залишилися нерозв’язані проблеми – це, зокрема невисока якість туристичного обслуговування й неналежні транспортні розв’язки між містами, зауважив виконавчий директор турніру від УЄФА Мартін Каллен під час прес-конференції у Києві.

Так, на 2011 рік планувалося будівництво залізниці від аеропорту Бориспіль до Києва. Однак воно й досі не розпочалося. І оскільки на реалізацію проекту потрібно щонайменше півтора року, то вболівальники діставатимуться до Києва крізь пробки.

Та все ж міжнародна спільнота вірить в Україну і в те, що чемпіонат буде проведений відмінно, зазначив Каллен.
Робота, яка в інших країнах робиться по 20 років, була зроблена за 3-4 роки
Директор турніру від УЄФА Мартін Каллен

«В України було багато злетів і падінь у період підготовки. У нас були дні, коли ми думали: все спрацює, а через секунду: «як же вони все встигнуть?» Але ми в команді УЄФА завжди вірили, що все буде добре, бо ми бачили той ентузіазм, з яким люди в Україні та Польщі працювали над усіма завданнями. І повірте, це не лише слова. Звичайно, є деякі речі, які не відповідають стандартам, до яких ми звикли в інших країнах. але те що було зроблено, це дійсно вражає, робота, яка в інших країнах робиться по 20 років, була зроблена за 3-4 роки».

Водночас, є сфери, в яких проблеми за такий короткий час не вирішиш – це, наприклад, готовність допомогти незнайомцю та знання іноземних мов.
Наскільки закордонному туристу буде комфортно в Києві, перевіряли активісти громадської організації Євро-патруль. Вони дійшли висновку, що вболівальнику без знання української чи російської в Україні буде досить складно.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG