Доступність посилання

ТОП новини

Безпека для Євро-2012


Українські правоохоронці тренуються вгамовувати вболівальників, Донецьк, 29 вересня 2011 року
Українські правоохоронці тренуються вгамовувати вболівальників, Донецьк, 29 вересня 2011 року
Київ – Чемпіонат Європи з футболу є третьою за масовістю спортивною подією після чемпіонату світового рівня та олімпійських ігор. У місцях таких величезних скупчень людей завжди існує ймовірність виникнення надзвичайних ситуацій. Усе, що може стати причиною нештатної ситуації, перебуває у полі уваги структур, що опікуються безпекою Євро-2012. То ж співпраця у цій сфері між Польщею та Україною набирає особливого значення.

Ні Польща, ні Україна не проводили таких велелюдних спортивних заходів, як фінальна частина європейського чемпіонату з футболу, що відбудеться влітку наступного року. В обох державах вже готові стадіони, завершуються роботи із приведення до ладу інфраструктури, але останнім і надзвичайно важливим елементом підготовки до Євро-2012 є безпека турніру. Саме це питання стало причиною для зустрічі представників міліції, прикордонних та митних служб Польщі та України у Жешуві (Польща).

За словами заступника міністра внутрішніх справ і адміністрації Польщі Адама Рапацького, у сфері безпеки працюють три групи. Одна з них готує комплексні підходи для забезпечення належної ситуації на кордоні. «Для забезпечення громадського порядку працюють поліція і спеціальні служби, а також є група, що займається реагуванням на кризові ситуації і наданням допомоги громадянам», – зазначає представник польського міністерства.

За його інформацією, представники польської та української груп періодично зустрічаються, обмінюються досвідом та напрацьовують спільні заходи. Зараз відбувається перехід від фази створення концепції заходів безпеки, до фази її тестування. Таким чином, як наголошує Рапацький, вже зараз на нових стадіонах в Україні та Польщі під час проведення матчів випробовується на ділі, якою ж є безпека.

Безпековий досвід для Євро-2012

Важливими, на думку Адама Рапацького, є консультації з відповідальними за безпеку футбольних турнірів, що вже відбувалися в Європі раніше, бо в такий спосіб можна отримати вже готові відповіді на багато питань від представників Австрії, Бельгії, Великобританії та Португалії.

Вчаться на досвіді інших країн і правоохоронні органи України, бо переконані, що краще вчитися на чужих помилках, ніж їх робити самим.

Як зазначає представник Міністерства внутрішніх справ України Яна Холодна, Німеччина має великий досвід у проведенні чемпіонату світу з футболу 2006 року. Тому представники українського спецпідрозділу «Беркут» відвідували Німеччину, де спільно з німецькими колегами брали участь у тактичних навчаннях.

«11 листопада у Києві на «Олімпійському», щойно відкритому стадіоні, відбувся товариський матч між збірною України та Німеччиною і до нас в Україну приїздили німецькі поліцейські. Вони супроводжували своїх уболівальників. Так вони допомагали українській міліції контролювати їх на території України», – зазначає Яна Холодна.

Українські та польські групи із дотримання безпеки на Євро-2012 аналізують можливі ризики. Одним із проблемних питань, є перетин польсько-українського кордону, вважає Адам Рапацький. На його переконання, перевезення людей через кордон має здійснюватися зусиллями служб митного контролю та прикордонниками за чітко обмежений час. «Не уявляю собі ситуації, що під час переходу кордону там стоятимуть такі черги, як зараз. Треба так підготуватися, щоб перехід пункту пропуску здійснювався динамічно», – наголошує представник польського міністерства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG