Доступність посилання

ТОП новини

У 2011 році зросла протестна активність українців


Київ – 2011-й став роком посилення протестів, а наступний може виявитися роком соціального вибуху. На цьому сходяться соціологи й політики. Навіть у провладних силах визнають, що українці мають підстави виходити на мітинги.

Частка загальноукраїнських протестних кампаній соціального спрямування упродовж нинішнього року зросла до 62 відсотків, а торік їх було близько половини. При цьому зростає кількість протестів, які одночасно висувають як політичні, так і соціально-економічні вимоги. Таким є результат моніторингу, проведеного Центром дослідження суспільства в рамках ініціативи «За мирний протест!» Підрахунки свідчать про те, що ситуація в країні є вибухонебезпечною, зазначив керівник ініціативи Володимир Чемерис.

«Мені здається, що Україна на порозі соціальної революції», – сказав Чемерис.

Зниження якості життя – неодмінна складова періоду реформ, переконує заступник голови фракції Партії регіонів Володимир Рибак.

«Віктор Янукович почав реформувати все суспільство за всіма напрямками. Але немає жодної держави, де реформи проходили б плавно і все відразу ставало б краще. 2012 року люди також страйкуватимуть – їх підійматимуть на це політики», – прогнозує Рибак.

Мітингів лише побільшає, оскільки 2012 – рік парламентських виборів, додав Володимир Рибак.

Змінювати системи, а не «сантехніка»

Зростання кількості протестів очікують і в опозиції. У Коаліції учасників помаранчевої революції вважають, що влада й надалі використовуватиме силові методи проти учасників вуличних акцій, що може призвести до виникнення протистояння. А заступник голови фракції БЮТ-Батьківщина Андрій Шкіль припустив, що подібні наслідки може мати спроба Партії регіонів законсервувати себе у владі.

«Протестів у 2012 році буде більше, ніж у попередні роки. Буде пік, якщо влада наважаться сфальшувати вибори до парламенту. Суспільство у будь-якому випадку приходить до розуміння, що треба змінювати системи, а не «сантехніка». Тому наступного року буде спроба змінити систему через парламентські вибори. Якщо це не вийде, тоді буде змінюватися система через позавиборчі процеси», – заявив Шкіль.

Активність партій у протестах залишається невисокою – дослідження

Утім, голова правління Центру дослідження суспільства Інна Совсун зазначила, що за результатами моніторингу, активність партій у соціально-економічних протестах хоч і зростає, але залишається невисокою. За її словами, помітнішу роль починають відігравати громадські організації.

«Є спрощене уявлення, що зміна режиму відбувається, коли з’являється соціальний запит. Але, насправді, для того, щоб відбувся масований протест, першочергово важливим елементом є суспільна інфраструктура. Ми бачимо, що зараз вона формується. Те, що укрупнюються, об’єднуються різні організації в коаліції, це ознака розвитку інституційного громадянського суспільства – те, чого ми не спостерігали у 2004-05 роках», – зазначила Совсун.

Крім того, за словами Інни Совсун, 2011 року характер протестів став більш мирним, порівняно із попереднім роком. А причиною порушень громадського порядку ставали здебільшого безпідставні судові та позасудові кроки влади, спрямовані на обмеження права громадян на мирні зібрання.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG