Доступність посилання

ТОП новини

Річницю Майдану відзначать попри «йолку»


Помаранчева революція, Київ, 2004 рік
Помаранчева революція, Київ, 2004 рік
Київ – Опозиційні політичні сили та громадсько-політичні організації мають намір відзначити на майдані Незалежності в Києві річницю Помаранчевої революції попри судову заборону проводити акції на майдані. Міліція обіцяє не затримувати учасників забороненого святкування, «якщо не буде хуліганських дій». Столична влада натомість пропонує перенести святкування на іншу площу, оскільки на майдані монтується новорічна ялинка.

«Святкування відбудеться за будь-якої політичної погоди», – запевняє голова Коаліції учасників Помаранчевої революції (КУПР) Сергій Мельниченко. За його словами, опозиція закликає громадян вийти на головну площу країни 22 листопада о 18-й годині.

Крім того, за ініціативою БЮТ за годину перед акцією на майдані представники опозиційних партій збираються зустрітися біля будівлі Лук’янівського СІЗО, де утримується колишній прем’єр Юлія Тимошенко.

Окружний адміністративний суд Києва 18 листопада заборонив масові акції в центрі Києва. З такою ініціативою до суду звернулася столична міськдержадміністрація на прохання міліції й Управління державної охорони (УДО).

Правоохоронці мотивували таку ініціативу тим, що в ці дні у Києві з офіційним візитом перебуватиме президент Литви. Відтак увечері 20 листопада співробітники міліції огородили частину майдану Незалежності залізними щитами.

Натомість столична влада запропонувала провести масові акції з нагоди річниці Помаранчевої революції на іншій площі Києва. Як повідомила прес-служба КМДА, така пропозиція зумовлена тим, що на майдані Незалежності встановлюється «головна новорічна ялинка країни», тому на час монтажу «обмежено проведення мирних акцій на центральній площі Києва».

Опозиція не згодна відзначати річницю Майдану на іншому майдані

Ініціатори відзначення називають неприйнятною пропозицію столичної влади провести акції, присвячені річниці Помаранчевої революції, на іншій площі Києва.

«Революція була на Майдані, і саме там ми будемо відзначати День Свободи. Заборонити нам зібратися на площі не можуть – я маю право ходити, де захочу», – стверджує Сергій Мельниченко.

Депутат-нашоукраїнець Ксенія Ляпіна вважає, що «завдяки забороні суду народу збереться багато, це буде свого роду протест», – передає її слова газета «Сегодня».

У МВС уже готуються складати адмінпротоколи

У МВС кажуть, що опозиціонерів, які вийдуть на Майдан, «швидше за все», затримувати не будуть, повідомляє газета «Комерсант-Україна». За словами голови київського управління зі зв’язків із громадськістю МВС Володимира Поліщука, «якщо не буде хуліганських дій, то міліція просто складе протоколи на організаторів акції».

Минулого року правоохоронці силою демонтували на майдані Незалежності наметове містечко учасників акції протесту проти ухвалення Податкового кодексу, аргументуючи це необхідністю встановити новорічну ялинку.

«Сьогодні в Києві на тому місці, де вчора стояли намети, встановлюється новорічна йолка, – заявив тоді Президент Віктор Янукович, – і дуже скоро люди почнуть святкувати Новий рік».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG