Доступність посилання

ТОП новини

Страсбурзькі перспективи для Тимошенко і Луценка


Київ – Наступного року долю Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, які зараз перебувають в ув’язненні, вирішуватимуть не лише українські суди, але й Європейський суд із прав людини. Адвокати колишніх урядовців упевнені, що вердикт Страсбурзького суду буде на користь їхніх підзахисних.

За словами адвоката Ігоря Фоміна, який захищає Юрія Луценка, вердикт у справі колишнього міністра внутрішніх справ може бути винесений до кінця зими.

«Виходячи з того, що у нас є першочерговий розгляд цієї справи, сподіваюся, що ми отримаємо рішення вже у січні-лютому наступного року», – розповів захисник в інтерв’ю Радіо Свобода.

Захисники екс-урядовця оскаржували насамперед його арешт, а також обмеження права на захист. Щоправда, Ігор Фомін утримався від коментарів з того приводу, як розвиватимуться події, якщо суд з прав людини задовольнить позов Юрія Луценка. За його словами, «відповідно від змісту рішення ми звертатися будемо до Верховного Суду, або прямо до суду Печерського, виходячи з того, що це рішення є обов’язковим».

Грошова компенсація чи перегляд справи?

Адвокати Юлії Тимошенко звернулися до Страсбурзького суду у серпні цього року, після її арешту. Суд взяв справу до розгляду у грудні цього року. Адвокат Валентина Теличенко, яка представляє в Страсбурзькому суді інтереси Юлії Тимошенко, вважає, що після європейського вердикту справу має переглянути Верховний Суд.

«Верховний Суд, найімовірніше, мусить скасувати рішення судів першої інстанції та апеляційної або відправити справу на повторний розгляд, або ухвалити якесь інше рішення залежно від ситуації», – розповіла Валентина Теличенко в інтерв’ю Радіо Свобода.

Натомість член парламентського комітету з питань правосуддя депутат, регіонал Вадим Колесніченко впевнений, що вирок Європейського суду не матиме вирішального впливу.

«Жодним чином Європейський суд не вплине на долю цих людей, бо він не приймає рішення по суті вироку. Він розглядає лише питання дотримання прав людини під час процесу. Можливо, знайдуть десь якесь порушення. Це призведе до виплати матеріальної компенсації в 1,5-2 тисячі євро. І все! На цьому все закінчується», – вважає Вадим Колесніченко.

Також депутат-регіонал зазначає, що свого часу, як адвокат, також звертався до Страсбурзького суду в інтересах своїх клієнтів, а тому не розуміє дії захисників Тимошенко та Луценка, адже повністю судовий розгляд їхніх справ в Україні остаточно ще не завершене. Отже, черга Європейського суду ще не настала.

«Як адвокат, можу сказати, що мені дуже важко зрозуміти дії їхніх захисників. Чи це взагалі повна несвідомість, чи вони добре розуміють, що немає перспективи – і тому створюють політичне забарвлення справи», – припускає Вадим Колесніченко.

Заступник голови фракції БЮТ-«Батьківщина» Андрій Шкіль не сумнівається в тому, що Європейський суд з прав людини ухвалить рішення на користь Юлії Тимошенко. Проте він сумнівається, що такий вердикт призведе до звільнення екс-прем’єра і дозволить їй взяти участь у парламентських виборах.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG