Доступність посилання

ТОП новини

2011 рік в Британії прикрасило королівське весілля


Лондон – 2011-тий рік для британців ознаменувався суперечками довкола методів роботи журналістів і закриттям однієї з найстаріших газет країни, але головними були проблеми з економікою та з питаннями євроінтеграції Великої Британії.

Королівське весілля принца Вільяма та Кетрін Мідлтон було однією з наймальовничіших загальнонаціональних подій Великої Британії 2011 року. Розкішна церемонія і велелюдні святкування дозволили багатьом британцям трохи забути про численні щоденні турботи. Обговорювали сукню нареченої, поцілунок пари на балконі Букінгемського палацу...

То був кінець квітня. А літо 2011-го року виявилося спекотнішим, ніж зазвичай. І йдеться тут не про погоду, а про пожежі – наслідки масових заворушень, що охопили на кілька днів низку районів Лондона, а також деякі інші міста Англії.

Британський прем’єр-міністр Девід Камерон та інші посадовці були змушені перервати свої літні відпустки і терміново їхати до Лондона, щоб координувати дії уряду, поліції та органів місцевої влади.

​Після кількох днів, коли мародери вламувалися у крамниці, підпалювали будівлі, заворушення згасли. Але залишилися питання щодо дій поліції. Провину за те, що сталося, покладали навіть на інтернет і мобільні телефони, через які зловмисники координували дії. Щодо причин масовості заворушень висновки розходилися.

Називалася одна обставина, яку заперечувати важко: в умовах економічної непевності і скорочень бюджетних видатків першими часто потерпають молоді люди, які опиняються у замкненому колі неблагополучних родин, браку грошей на освіту і відсутності перспектив отримати гарну роботу.

Британський уряд упродовж року наполягав і досі наполягає, що скорочення видатків – єдиний спосіб країні уникнути економічної катастрофи на зразок грецької.

Повчальний приклад єврозони

Під вигуки у парламенті міністр фінансів Джордж Озборн посеред року оголосив, що дефіцит бюджету, а отже, і державні борги виявилися більшими, ніж побоювалися, бо економічний бум минулих років був масштабнішим, а падіння економічного зростання глибшим, ніж передбачали.

Британія до єврозони не входить, і тому у прем’єр-міністра Девіда Камерона була ще одна причина наголошувати на особливій позиції його країни в Євросоюзі. Лідерам ЄС – Німеччині, а особливо Франції – це не сподобалося. Камерон задовольнив цього року багатьох євроскептиків, відмовившись підтримати чергові зміни до чинної європейської угоди.

«Я поїхав до Брюсселя, щоб захистити британські національні інтереси. І саме це я й зробив», – заявив британський прем’єр, повернувшись до Лондона.

У національних інтересах Британії, на думку пана Камерона, треба було захищати інтереси Лондонського Сіті – осередку величезної фінансової індустрії, яка становить майже 10% британської економіки.

2011 рік у Британії ознаменувався і неординарною подією у галузі преси – був закритий тижневик News of the World.

Медіамагнат Руперт Мердок, чи радше його імперія, вирішили пожертвувати газетою, щоб показати, наскільки серйозно сприймалися звинувачення у використанні журналістами радикальних заходів для отримання інформації, включно з прослуховуванням приватної звукової пошти на мобільних телефонах.

«Хочу сказати лише одне речення. Це найбільш упокорений день у моєму житті», – визнав на слуханнях у британському парламенті пан Мердок.

Можливо, медіамагнат дійсно почувався присоромленим і упокореним, але його почуття важко порівняти з почуттями сотень працівників газети News of the World, яка після близько півтора сотні років існування була закрита.

В останні дні кожного року у Британії визначають найпопулярнішу пісню різдвяних свят. Ця традиція гарна тим, що часто британці найбільше купують пісні спеціально випущені, як доброчинні проекти.

2011 зберіг цю традицію. Найпопулярнішою різдвяною піснею виявилася пісня у виконанні хору дружин британських військовослужбовців. Вірші пісні були складені з рядків у листах до солдатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG