Доступність посилання

ТОП новини

Україна значно скоротить закупівлю російського газу – Міненерговугілля


Україна планує 2012 року скоротити імпорт російського природного газу до 27 мільярдів кубометрів, знову заявив сьогодні міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко в інтерв’ю телекомпанії «5 канал».

«Ми попередили російських партнерів, що таку ціну на газ наша економіка не витримує, і ми будемо переходити на власні енергетичні ресурси», – сказав міністр.

«Ми сказали російським партнерам, що ми будемо зменшувати обсяги. Якщо газ буде дешевший, то ми будемо купувати більше, якщо ж він буде таким дорогим, то ми будемо купувати стільки, на скільки в нас вистачає коштів, і заміняти його в енергетичному балансі власними ресурсами», – зазначив Бойко.

Він додав, що як альтернативу російському газові буде використано вугілля, видобуток якого 2011 року досяг рекордного за останній час рівня в 81 мільйон тонн.

Бойко не уточнив, чи вирішене з Росією питання оплати за газ у разі значного зменшення його закупівлі.

Іще в вересні і Юрій Бойко, і Президент Віктор Янукович повідомляли, що Україна має намір купити в Росії 2012 року тільки 27 мільярдів кубометрів газу.

А ще наприкінці серпня, коли про це плановане скорочення обсягу імпорту газу до 27 мільярдів кубометрів повідомили вперше, голова правління російського «Газпрому» Олексій Міллер нагадував, що нині чинні газові угоди 2009 року передбачають принцип «бери або плати», за яким Україна має оплатити не менш як 80 відсотків законтрактованих обсягів газу, навіть якщо реальний імпорт буде менший. При цьому зменшення законтрактованих обсягів можливе не більш як на 20 відсотків на рік. Таким чином, Україна, за його словами, все одно муситиме оплатити щонайменше 33 мільярди кубометрів газу.

За 2011 рік Україна, за підрахунками, закупить у Росії близько 40 мільярдів кубометрів газу.
XS
SM
MD
LG