Доступність посилання

ТОП новини

У перший день Нового року у горах на Львівщині травмувались восьмеро лижників


Львів – Лижний сезон у Карпатах Львівщини триває, але цього року туристів наполовину менше, ніж було торік. Власники приватних готелів і осель підраховують уже перші збитки від зимового відпочинку.

Основні витяги і канатні дороги на курортах Львівщини працюють, і на гірськолижних спусках у перші новорічні дні людей не бракувало. Снігу достатньо для катання на лижах на горі Тростян і Високий верх, стверджують рятувальники і лижники, з якими спілкувалась. Але у деяких місцях все ж проглядається лід і земля, і лижники з обережністю їх оминають.

Високі ціни і відсутність інфраструктури відлякують туристів

Та все ж у новорічні свята у приватному секторі у Славську вільних місць було обмаль. Мешканка селища Тетяна розповіла, що ніхто з її гостей не відмовився від відпочинку на Новий рік у Карпатах, очікує вона на туристів з Росії на Різдво. Її будинок облаштований для проживання 10 осіб. Жінка каже, що цього року туристів у горах наполовину менше, ніж у минулий рік. Але вона сподівається, що зима ще потішить снігом. В іншому разі доведеться забути про прибутки.

Причиною того, що багато людей відмовляються від зимового відпочинку у Карпатах, є не лише погода – людей відлякують високі ціни на послуги. Вартість денного абонементу сягає до 180 гривень, піднятись витягом – 15 гривень, залежно від відпочинкового комплексу, а проживання у приватному секторі від 100 гривень і більше у день на одну людину, зросли ціни у ресторанах і на проїзд у таксі.

Тому чимало львівських лижників зазначають, що воліють відпочивати в Австрії, Польщі, Словаччині, ніж кататись на лижах у рідних Карпатах, де надаються гірші послуги, що не відповідають високим цінам. До того ж, в українських Карпатах спостерігається високий рівень травматизму під час зимового відпочинку.

Травматизму у горах не поменшало

У перший день Нового року на Львівщині травмувались восьмеро лижників. Причиною травматизму рятувальники називають вживання алкоголю, нехтування правилами поведінки.

Начальник гірської пошукової рятувальної частини МНС у Львівській області Михайло Яворський наголошує на тому, що слід враховувати той факт, що після відлиги траса стає досить жорсткою.

«Причин травматизму багато. Тут слід враховувати і сніжний покров і чи його достатньо, трасу, скупчення людей. Бо чим більше лижників, тим вищий рівень травматизму. Але я вважаю, що людей менше приїжджає цього року тому, що мало дуже інформації мають люди. Зараз у горах снігу достатньо, щоб кататись на лижах», – каже рятувальник.

Гора Тростян вважається складною і радше для людей, які професійно катаються на лижах. На цій горі, за належної інфраструктури, могли б проводитись змагання найвищого міжнародного рівня, і про це говорять не один рік як лижники, так і місцева влада. Тростян входить до майнового комплексу бази МВС «Динамо», і від цього відомства залежить подальша доля гірськолижного курорту на Львівщині.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG