Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина у 2012-му – з оптимізмом та стабільністю


Вероніка Крамар

Бонн – Під знаком глобальних демократичних процесів складалась історія минулого року не тільки у Америці, Північній Африці, Європі, але й у Німеччині. Після емоційного 2011 року, який приніс країні багато позитивних і негативних хвилювань через гучні звільнення непутящих представників політичної еліти, трагедію внаслідок неонацистського терору, проект
«Штутгарт-21», відмову від ядерної енергетики та врешті-решт фінансову кризу, німці сподіваються, що новий рік все ж таки стане роком великих змін, стабілізації та економічного зростання.

На подолання єврокризи, подальше зміцнення підприємств та стабільність прибутків очікують німці у новому році. Так, одним із головним завдань не тільки на цей рік, а й взагалі на довгострокові перспективи для Німеччини є налагоджування політичного регулювання фінансових ринків та банкової системи.

На думку багатьох експертів, курс євро у новому році залишатиметься стабільним. У цьому ж запевнила німців і Анґела Меркель.

Вона наголосила, що докладе усіх зусиль, щоб зміцнити євро. За словами канцлера, це вдасться лише тоді, коли Європа зважатиме на уроки з минулого, а саме – на спільну ініціативу європейських країн.

За європейську єдність та рівноправ’я

Проте, попри такі запевнення Меркель, роль Німеччини у подоланні боргової кризи проявилась у минулому році, на думку деяких експертів, досить амбівалентно. Як вважає експерт, доктор політичних наук Вільного університету Берліна Петер Ґроттіан, з одного боку, Німеччина воліла виконувати керівну роль у європейському просторі, допомагаючи країнам, які цього потребують, а з іншого – існували певні побоювання, що Німеччина, застосовуючи свою економічну силу, дбає про власні інтереси більше, ніж про інтереси Європи.

Так, на думку експерта, політики Анґели Меркель щодо заощаджень та економії бюджетних витрат буде недостатньо для допомоги південноєвропейським країнам. Італії, Греції, Іспанії потрібні передусім допоміжні програми з покращення інфраструктури, які має впроваджувати ЄС. Це багаторічні програми з відновлюваної енергії, у сфері сільського господарства та іншого.

Експерт наголосив, що ці програми не мають бути ініційовані виключно одним Брюсселем, а опрацьовані спільно з греками, португальцями, іспанцями. «Тут важлива демократія, і нам не потрібне центральне командування з Брюсселя», – сказав Ґроттіан.

Новий 2012-й – нові вирішення соціальних проблем

Минулий рік відзначився для Німеччини стрімким розвитком ринку праці й найнижчим рівнем безробіття за останні 20 років. Позитивно оцінюють перспективи на ринку праці і в новому році. Разом з тим одним із пріоритетних завдань у новому році для Німеччини все ж таки залишається покращення соціальної сфери.

Як наголосив експерт Ґроттіан, згідно з одним із останніх досліджень, 12 мільйонів німців живуть на межі бідності. «Порівнюючи з Америкою, там ще гірше, те ж саме стосується Франції, Італії та Іспанії, де особливо вразливою категорією є молодь. Це у жодному разі не має залишатись на такому рівні», – наголосив політолог.

Попри соціальні проблеми, більша половина німецького населення оптимістично налаштована на 2012 рік. За словами експерта, рівень взаємодії економічної та соціальної сфер є дуже важливим, оскільки без вирішення соціальних проблем ані Німеччина, ані Європа успішно у демократичному й економічному сенсі розвиватись не можуть.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG