Доступність посилання

ТОП новини

Європа боїться Росію й ігнорує Україну (європейська преса)


Прага – Європейська преса занепокоєна ситуацією з ув’язненням Юлії Тимошенко, котра, як інформують газети, перебуває в камері при світлі упродовж всією доби й під постійним контролем відеоспостереження. Деякі з оглядачів критикують пасивність ЄС щодо поліпшення ситуації зі «Східним партнерством» та просуванням демократії на Схід, зокрема, в Росію. Українські дипломати дивуються з недооцінки ролі України в Європі з боку нинішніх німецьких політиків.

Турецьке англомовне видання «Zaman» вважає, що 2012 рік для України є роком з багатьма вирішальними викликами й стимулами. З одного боку, Україна має «величезний шанс для демонстрації світові своєї чудової країни й своїх людей під час проведення Євро-2012». З другого, як зауважує турецьке видання, новий 2012-й несе Україні серйозні випробовування в економічній сфері. Київ стоїть тепер перед дилемою у стосунках з ЄС та Росією. У 2011 році процес євроінтеграції захитався, Президента Януковича звинуватили в Брюсселі й на Заході у відході від демократичних завоювань, у наступі на права опозиції та ув’язненні одного з лідерів опозиції Юлії Тимошенко з «політичною мотивацією». Тепер прискорення євроінтеграції знову відкладено, до парламентських виборів в Україні в жовтні цього року. Турецька газета сильно сумнівається у тому, що Юлія Тимошенко буде звільнена у найближчий час, коли проти неї висунуто до десятка нових кримінальних звинувачень. У статті в «Zaman» піддано й критиці двоїсту позицію ЄС у справі з Тимошенко. Видання зазначає, що було б дивно з боку Брюсселя, з одного боку, вести мову про збільшення незалежності українських судів, а з другого – вимагати від Президента Януковича втрутитися у судову справу й сприяти негайному звільненню Тимошенко.

Газета з Туреччини також дивується «якійсь боязкій реакції Європи на російські парламентські вибори 4 грудня, котрі були охарактеризовані як фальсифіковані». ЄС також міг би з більшим ентузіазмом підтримати й превентивно заохотити Київ, як важливого партнера, у подальших кроках на шляху демократизації й судочинства, зниження корупції, що проглядається і в справі з Тимошенко, і в інших судових справах. Турецьке видання вважає, що Москва не бажає балансу у стосунках України з ЄС та Росією і посилює економічний та політичний тиск на владу у Києві. Це видання також вважає, що Україна переживає «енергетичний кошмар» у зв’язку з газовою угодою Путіна й Тимошенко від 2009 року, коли треба вже платити за тисячу кубів російського газу до 415 доларів США. І, як зауважує «Zaman», цей «енергетичний кошмар» посилюють з Москви за допомогою нових російських газогонів, уже збудованих і проектованих. «Газпром» бажає поставити під свій повний контроль українську газотранспортну систему, втягнути Київ в Митний союз і домогтися відмови Президента Януковича від угоди про асоціацію з ЄС. Така можлива ціна якихось там газових знижок в ціні для України у 2012 році.

Агентство «Ройтерз» інформує, що Юлія Тимошенко перебуває в ув’язненні під постійним освітленням упродовж 24-х годин, під прицілом тотального відеоспостереження. Тут цитуються представники захисту ув’язненої, котрі вважають, що права Тимошенко порушуються , її здоров’я та життя під загрозою, тоді як представники служби відбування покарань запевняють, що з умовами перебування Юлії Тимошенко все гаразд, бо живе вона у камері з європейськими стандартами, з холодильником, модерним душем та пральною машиною. Агентство також зауважує, що Янукович і Тимошенко давні політичні суперники, тому на Заході протестують проти політично мотивованого судочинства щодо лідера опозиції і вимагають її негайного звільнення.

Колишній посол України в Німеччині Наталія Зарудна дивується в інтерв’ю брюссельському виданню Euractiv.com недостатньому розумінню з боку Німеччини ситуації в Україні, її реалій та досягнень. У Києві, як каже Зарудна, хотіли б, щоб Німеччина вище оцінювала досягнення України, цивілізаційний вибір українців на користь Європи і бачили в цій державі потенційного члена Європейського Союзу.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG