Доступність посилання

ТОП новини

Рух до зони вільної торгівлі з ЄС затягнеться – експерти


Київ – Угода про зону вільної торгівлі, яка є частиною угоди про Асоціацію з ЄС, у найближчі тижні буде технічно готовою до підписання, заявив урядовий уповноважений з європейської інтеграції Валерій П’ятницький. Конкретних термінів підписання він не називає. Парафування угоди, яке планувалося на грудневий саміт Україна-Європейський союз не відбулося через звинувачення на адресу Києва у політичних переслідуваннях опозиції. Тоді ж йшлося про те, що технічна процедура парафування відбудеться без телевізійних камер, щоб не давати Києву приводу для політичних маніпуляцій європейської темою. На думку незалежних експертів, приєднання до зони вільної торгівлі з Євросоюзом стане потужним стимулом для української економіки, однак наголошують, що цей процес затримується з вини України.

Українська сторона та представники ЄС завершують технічне доопрацювання тексту угоди про зону вільної торгівлі, отже, за кілька тижнів вона буде готовою для підписання. Про це заявив сьогодні урядовий уповноважений з європейської інтеграції Валерій П’ятницький.

Водночас він визнав, що є певні політичні перешкоди для підписання угоди, і не зміг назвати часу, коли це відбудеться.
У найближчі тижні угода буде повністю готова для підписання
Валерій П’ятницький

«В будь-якому разі у найближчі тижні угода буде повністю готова для підписання з точки зору всіх необхідних технічних моментів, перевірки коректності тих чи інших елементів цієї угоди. Прогнози — це справа невдячна. Що ми робимо на сьогоднішній день, щоб ця угода не була просто листками паперу? Ми фактично працюємо над її реалізацією: бо всім зрозуміло, що і як треба робити, які норми необхідно застосовувати. Йде робота над напрацюванням різноманітних змін до законодавства», – сказав урядовий уповноважений.

Валерій П’ятницький зазначив, що на відміну від угоди про зону вільної торгівлі в межах СНД, угода про ЗВТ та асоціацію з ЄС є всеохопною, вона передбачає не лише покращення торгівлі з європейськими країнами, а й гармонізацію ринків праці, сфери послуг, та наближення України до європейських стандартів в усіх сферах життя. Водночас урядовець не погодився із заявами окремих експертів про те, що мовляв зона вільної торгівлі з СНД буде більш вигідною для України, аніж відповідна угода з Євросоюзом.

Економіка виграє, якщо влада подбає про інвесторів - експерти

Угода про зону вільної торгівлі з ЄС є передовсім інструкцією з модернізації української економіки, тож уряду було б варто починати виконувати положення угоди ще до її підписання, вважає економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін. Утім, економічної вигоди від цієї угоди, на його думку, варто чекати щонайменше за кілька років.

«Позитивний вплив зони вільної торгівлі на економіку буде відчутний за 3-4 роки, якщо, звісно, угоду підпишуть упродовж року. Інший наслідок, збільшення притоку інвестицій – може відбутися і раніше, але за умови, що зміниться політика влади щодо захисту прав власності та бізнесу. Якщо ж угоду раптом підпишуть а політика не зміниться – інвестицій чекати не варто» – каже економіст.

Між тим, є й конкретні прогнози економічного зростання після приєднання України до ЗВТ. Зокрема, різні фахівці говорять про додаткове зростання реальної зарплатні українців на 5%, та створення додатково 100 тисяч робочих місць упродовж двох років після підписання договору.

Угоду ратифікують лише з демократичною Україною – Сушко

Що ж до того, коли саме підпишуть угоду про зону вільної торгівлі з ЄС, і коли вона почне діяти – прогнози експертів не надто оптимістичні. Серед перешкод – неготовність країн Євросоюзу зближуватися з Україною, допоки вона не дотримується демократичних стандартів.

Директор інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко вважає: «Пригадаймо угоду про партнерство і співробітництво з ЄС: її підписали у 1994 році, а набула чинності вона – у 1998 році. До того ж, в Євросоюзі тоді було менше країн - членів, і не було політичних перешкод у підписанні угоди. Нині ж у європейських країн немає впевненості щодо співпраці з Україною. Говорити про конкретний час зарано, бо існують політичні перешкоди, й українська влада про них знає. Угода про зону вільної торгівлі та Асоціацію з ЄС є інтеграційною, а відтак може набути чинності за умови, що Україна дотримуватиметься демократичних стандартів. Поки що вона їх не дотримується».

Олександр Сушко припускає, що угоду, імовірно, парафують у найближчі місяці. А підпишуть її – наприкінці року, за умови, що вибори до українського парламенту будуть чесними та прозорими.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG