Доступність посилання

ТОП новини

У Сирії знову гинули люди


Сирійські правозахисники, які діють у Лондоні, повідомили в суботу, що того дня в різних місцях Сирії внаслідок дій силових структур загинула ще не менш як 21 цивільна людина. Кількість жертв цього дня, повідомлення про які уточнюються далі, може ще зрости.

У суботу ж у столиці Сирії Дамаску провели офіційні похорони 26 загиблих унаслідок нападу смертника попереднього дня. У похоронній процесії взяли участь прихильники авторитарного президента країни Башара аль-Асада, які вигукували слова підтримки йому. А Міністерство внутрішніх справ Сирії пообіцяло «залізною рукою» відповісти на вибух.

Попередній такий напад стався в Дамаску наприкінці грудня: тоді, за офіційними даними, два вибухи, влаштовані смертниками на замінованих автах, убили не менш як 44 людини.

Офіційний Дамаск звинувачує в подібних вибухах неуточнених «терористів». Опозиція стверджує, що ті напади інсценує сама влада, щоб звинуватити своїх опонентів, а за жертви видають убитих у перебігу придушень противладних протестів.

Тим часом у неділю має відбутися засідання Ліги арабських держав, яке має оцінити роботу місії ЛАД, що працює в Сирії з кінця грудня і має за завдання перевірити виконання сирійською владою своєї обіцянки припинити насильство проти учасників противладних протестів за мирним планом ЛАД. Правозахисники заявляють, що місія провалила це завдання.

Із іншого боку, прем’єр-міністр Катару шейх Хамад бін Джасім ат-Тані заявив, що влада Сирії не виконала умов мирного плану: вона не вивела свої війська з міст і не припинила вбивати людей.

У перебігу приблизно десяти місяців масових протестів і повстання проти влади в країні загинули, за останніми наразі і вже застарілими оцінками ООН, понад 5 тисяч людей.
XS
SM
MD
LG