Доступність посилання

ТОП новини

США «вживуть заходів», якщо Іран перекриє Ормузьку протоку – заяви


Сполучені Штати відреагують, якщо Іран намагатиметься перекрити стратегічно важливу для транспортування нафти танкерами Ормузьку протоку на вході до Перської затоки, заявив у неділю міністр оборони США Леон Панетта.

Як сказав він у виступі на телеканалі CBS, такий крок був би «переходом через червону лінію».

А голова Об’єднаного комітету начальників штабів Збройних сил США генерал Мартін Демпсі, виступаючи в тій же телепрограмі, наголосив, що Сполучені Штати «вдадуться до дії», щоб відкрити Ормузьку протоку в разі її блокування.

Попередніми днями між Іраном і США зріс обмін попередженнями.

Зокрема, Сполучені Штати застерегли країни Латинської Америки від поглиблення зв’язків із Іраном напередодні візиту іранського президента Махмуда Ахмадінеджада до чотирьох країн регіону.

Перед тим Іран повідомив, що анонсовані раніше нові військово-морські навчання в Ормузькій протоці і Перській затоці відбудуться в лютому, після того, як попередні такі 10-денні навчання в регіоні завершилися щойно на початку січня.

У Тегерані також заявляли про неприпустимість перебування в регіоні військових кораблів США.

Іран погрожував було й перекрити Ормузьку протоку, визначально важливий маршрут транспортування нафти танкерами, в разі запровадження санкцій на експорт іранської нафти, хоча потім, як виглядає, відкликав цю погрозу. Сполучені Штати натомість заявляли, що зроблять усе, щоб Ормузька протока лишалася відкритою для міжнародного мореплавства.

Водночас обидві країни обмінялися взаємними заявами позитивного змісту, коли військові кораблі США з угруповання, проти якого протестував Іран, звільнили з полону піратів іранських рибалок.
XS
SM
MD
LG