Доступність посилання

ТОП новини

Ліга арабських держав хоче мати більше спостерігачів у Сирії


Міністри закордонних справ країн-членів Ліги арабських держав заявили в неділю, що спостережна місія ЛАД у Сирії має отримати більше спостерігачів і більшу незалежність у своїй діяльності.

Міністри зустрічаються в столиці Єгипту Каїрі, щоб оцінити роботу місії Ліги арабських держав, яка працює в Сирії з кінця грудня і має за завдання перевірити виконання сирійською владою своєї обіцянки припинити насильство проти учасників противладних протестів за мирним планом ЛАД.

Правозахисники закликали Лігу арабських держав визнати, що місія провалила це завдання, бо не призвела до припинення насильства сирійської влади проти учасників противладних протестів. Вони також вимагають, щоб сирійське питання передали на розгляд і реагування ООН.

Із іншого боку, прем’єр-міністр Катару шейх Хамад бін Джасім ат-Тані заявляв напередодні нинішньої зустрічі, що влада Сирії не виконала умов мирного плану: вона не вивела свої війська з міст і не припинила вбивати людей.

За повідомленнями сирійських правозахисників, принаймні 11 сирійських військових загинули в неділю в боях із колишніми колегами, які перейшли на бік супротивників авторитарного режиму президента Башара аль-Асада, не бажаючи брати участь у придушенні протестів, у провінції Дераа.

Про можливі жертви серед цивільних цього дня даних іще немає. Протягом суботи в різних місцях Сирії внаслідок дій силових структур загинуло понад 20 цивільних людей.

У перебігу приблизно десяти місяців масових протестів і повстання проти влади в країні загинули, за останніми наразі і вже застарілими оцінками ООН, понад 5 тисяч людей.
XS
SM
MD
LG