Доступність посилання

ТОП новини

Британець, який обрав для життя Україну


Британський мандрівник Фред Фінн
Британський мандрівник Фред Фінн
Львів – Британський мандрівник Фред Фінн, рекордсмен Книги рекордів Гіннеса за кількістю польотів літаками серед пасажирів, відвідав 139 країн світу. А для життя обрав місто Комсомольськ, що на Полтавщині, і недавно отримав право на проживання в Україні. Чим Україна привабила британця, якою він бачить свою другу батьківщину?

Британець зі слов’янською душею Фред Фінн знайомий з Полом Макартні, Джонні Кешем, Рінго Старром, Михайлом Горбачовим, а ще він влаштовував відпочинок для королівської родини. До того ж пасажири під час перельотів і гадки не мають, що за чимало зручностей у літаку вони мають завдячувати Фреду Фінну.

Він подолав на борту літаків понад 20 мільйонів кілометрів, перетнув 2000 разів Атлантичний океан під час відряджень. Фінн консультував у різних країнах фахівців щодо запровадження нових технологій у виробництві. Свій перший по роботі політ здійснив у 1958 році. Відтоді Фреду Фінну доводилось сідати у літак три-чотири рази на тиждень. Власне журналісти і авіакомпанії підштовхнули його до того, що він почав надавати практичні поради пасажирам щодо перельоту і перебування у тій чи іншій країні.

Кенія, Сейшельські острови, Україна – найкращі у світі

Кенія, Сейшельські острови і Україна для британця найкращі країни світу. А Україна вже більше 6 років для нього друга батьківщина. У Комсомольську на Полтавщині він проживає зі своєю дружиною українкою Аллою і дочкою Катериною. Друзі в Англії називають Фреда Фінна диваком, який обрав для життя Україну.
Україна – це не Росія, доводиться часто повторювати
Фред Фінн

«Мабуть, мене таки вважають диваком, бо часто запитують, чи я мешкаю у Росії, а я виправляю і кажу, що живу в Україні. Україна – це не Росія, доводиться часто повторювати. Коли б мене 20 років тому запитали, чи я хочу жити в Україні, то я б жахнувся від цього запитання. А сьогодні я живу у Комсомольську, на березі найкращої річки Дніпро, де пісочні пляжі, краса» – розповідає Фінн.

Фред Фінн уже вважає своїм обов’язком популяризувати Україну серед іноземців. Бо каже, що країна і українці того варті. Вперше британець приїхав в Україну на початку 90-х і відтоді зрозумів, що знову сюди повернеться. Доля подарувала йому жінку з України.

«Я вважаю, що живу в саду Європи. Україна – дуже безпечна держава, добра і християнська. Я – український британець. Мені дуже подобаються традиції і культура в Україні, які зосереджені на сімейних цінностях. Сім’я має велике значення для українців. Мене вражає, коли батьки дітей у парку возять у візочках. Тут дуже смачна їжа, хліб, який печуть на місці, молоко і свинина, найкраща у світі. Я одружений на українській жінці, вона чудова мама, дружина і господиня, а ще просто красива жінка. Що можу я хотіти ще від життя? Завдяки жінкам збережена в Україні сім’я», – пояснює мандрівник.

Україна може зацікавити світ свою ідентичністю

Британець розуміє, що багато українців виїжджають за кордон передусім у пошуках комфортнішого життя і кращих заробітків. Водночас каже, що українська влада має розуміти, що держава не може втрачати молодих і розумних людей, що треба розвивати економіку країни.

Успішність України він бачить у туризмі і для цього є все: чудова природа, гостинні і щирі люди, історичні пам’ятки. Найцікавіше мандрувати українськими горами, містами і селами автомобілем, але це вкрай важко через жахливі українські дороги, зауважив Фред Фінн. Він сподівається, що проведення Євро у цьому році стане поштовхом для розвитку туризму.

«Якщо для вболівальників є загроза, то це та, яку вони самі привозять. Тут в Україні є цікава архітектура та історія, ресторани, дешеве пиво, смачна їжа, тобто вболівальники зможуть багато побачити, крім футболу. Мені важко зрозуміти той страх серед фанів – їхати чи ні в Україну. Україна для промоції робить те, що може. Інформація про Україну подається на британських каналах. Немає чогось такого, щоб створювало відчуття небезпеки. Мені важливо, щоб на Євро все не закінчувалось, щоб після чемпіонату сюди їхали люди», – зауважив Фред Фінн.

Україна може зацікавити світ передусім своєю ідентичністю, збереженням традицій і культури, а ще держава має прагнути стати членом Європейського Союзу. Бо це, на думку британського українця, дасть поштовх для економічного і соціального розвитку держави.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG