Доступність посилання

ТОП новини

Чеський початок Олександра Тимошенка


Юлія і Олександр Тимошенки, весна 2004 року
Юлія і Олександр Тимошенки, весна 2004 року
Прага – Будинок, у якому офіційно зареєстрований у Чехії чоловік ув’язненого колишнього українського прем’єра Юлії Тимошенко, йому не належить. Про це свідчать дані чеського кадастру нерухомості. Водночас із чеських офіційних джерел та інтернету можна дізнатися більше про чеських партнерів Олександра Тимошенка, який почав займатися бізнесом у Чехії ще наприкінці 1990-х років, задовго до отримання політичного притулку минулого тижня.

Дані чеського кадастру нерухомості
Дані чеського кадастру нерухомості
Коли Олександр Тимошенко починав бізнес у Чехії 12 років тому, то зареєструвався за десяток кілометрів від краю Праги у селі Лідіце, за адресою на вулиці Дістомонській. Хоча деякі українські медіа приписали йому цей маєток, та, за даними чеського кадастру нерухомості, цей будинок належить чеському подружжю Владімірові та Анні Ковачик.

Радіо Свобода не застало господарів удома. Двері відчинив Мілош Флодр, який представився зятем Ковачиків і запевнив, що за 15 років, що він живе у цьому домі, бачив Олександра Тимошенка лише в останні дні і лише по телевізору.

Але водночас цей чоловік, який назвався будівельником метро, визнав, що мало знає про ділові справи свого тестя.

«Не знаю, який він має бізнес і куди їздить. Знаю, що він має контакти з російським посольством чи кимось таким. Його деколи кликали на заходи, пов’язані з війною. А щодо пана Тимошенка – це можливо, але я цього не можу підтвердити, просто не знаю», – каже він.

Крім участі у дипломатичних заходах, 64-річний Владімір Ковачик мав і ділові стосунки з іноземцями. Саме він був офіційним представником першої фірми Олександра Тимошенка, зареєстрованої в Чехії у 1999 році під назвою Industrial Projects, яка дуже схожа на назву його нинішньої чеської фірми – International Industrial Projects.

За даними комерційного реєстру, Олександр Тимошенко був єдиним власником своєї першої чеської фірми, товариства з обмеженою відповідальністю з мінімальним дозволеним статутним капіталом, за нинішнім курсом близько 5 тисяч доларів США, недовго – з 21 червня по 9 грудня 1999 року. Тоді вона повністю перейшла під крило кіпрської компанії Romylos Trading Co. Limited (Nea Ekali, Limassol, 4 Yianni Papadopoulou str.).
Будинок, в якому був прописаний Олександр Тимошенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00
Партнер Тимошенко займався і гобеленами

За офіційними даними, Industrial Projects може займатися вивченням ринку (маркетингом) та перепродажем товарів (яких саме, не уточнено).

При цьому діловий партнер Олександра Тимошенка Владімір Ковачик мав і власну фірму, що займалася виробництвом гобеленів та дерев’яних емблем.

У ділових виданнях можна натрапити і на рекламу того, що в Лідіце за тією ж адресою, де прописаний Олександр Тимошенко, можна придбати, крім гобеленів, також єврейські аксесуари для одягу.

Телефон цієї фірми нині відімкнений.

Тимошенко зацікавився чеською землею

Якщо фірма Владіміра Ковачика має сторінку в інтернеті, то нинішня компанія Олександра Тимошенка за майже 12 років діяльності в Чехії – ні.

Втім, чеський публіцист Богдан Копчак не бачить тут нічого дивного і не поділяє підозр деяких провладних українських політиків, що чоловік колишнього українського прем’єра ховає чи відмиває в Чехії гроші.

«Це не є джерелом підозр, бо більшість чеських товариств з обмеженою відповідальністю не мають своїх веб-сайтів або не інформують, чим вони займаються. Практично єдине джерело інформації, що ця чеська фірма робить, – це одне з небагатьох інтерв’ю Олександра Тимошенка, яке він дав десь два роки тому і сказав, що ця його чеська форма займається купівлею і продажем землі, земельних ділянок під подальше будівництво», – зауважив Копчак у розмові з Радіо Свобода.

Про інтерес Олександра Тимошенка до чеської нерухомості свідчить і те, що поруч з ним співвласником фірми International Industrial Projects є чеський підприємець Властіміл Прокеш. За даними комерційного реєстру, Прокеш має капітал у ще кількох фірмах, які офіційно мають право займатися нерухомістю, включно з орендою.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG