Доступність посилання

ТОП новини

Сумніви чеських коментаторів щодо чоловіка Тимошенко (європейська преса)


Аналітики також прогнозують імовірні наслідки нинішніх газових переговорів Росії й України
Аналітики також прогнозують імовірні наслідки нинішніх газових переговорів Росії й України
Прага – У чеській пресі розгорілася дискусія з приводу притулку, оперативно наданого чеським Міністерством внутрішніх справ чоловікові Юлії Тимошенко Олександрові. Газети наводять здивування, а інколи й обурення не лише місцевих експертів, а й окремих прохачів притулку з України, які чекають на нього роками і врешті не отримують. Західні аналітики також прогнозують імовірні наслідки нинішніх газових переговорів Росії й України та їхній можливий вплив на енергетичну стратегію Європи і Росії.

Коментатор чеських «Лідових новін» Збинек Петрачек вважає, що в окремих випадках Чехії складно ухвалювати рішення про надання політичного притулку тій чи іншій особі, яка звертається до влади в Празі з такою заявою. Автор коментаря не сумнівається у тому, що Юлія Тимошенко, колишній прем’єр України, була засуджена через «політизований судовий процес»… «Але чи належить її чоловік Олександр то тих, кому вдома загрожує небезпека? Точної відповіді не знає ніхто. Та все ж чеська держава, представлена Міністерством внутрішніх справ, вирішила надати йому притулок», – пише автор. Питання, як зауважує Петрачек, можна поставити й так: чи належить Олександр Тимошенко до тієї групи людей, до якої, наприклад, входили брати Манн, котрим Чехословаччина надала громадянство у 1930-і роки? Гарантами для такого кроку тоді виступили чеські міста Скутеч та Просеч. Але, як вважає Петрачек, «одна принципова різниця у справах відомих світові братів Манн (Генріха й Томаса) та Олександра Тимошенка все ж є». «Якщо братів-письменників знали, було добре відомо, хто вони і що їм загрожує, то фірму International Industrial Projects, як написали в пресі, неможливо знайти навіть в інтернеті. Немає ніких причин недооцінювати непорядки в Україні Януковича, але чи виходить з цього автоматично причина для надання притулку Олександрові Тимошенку?» – завершує коментар новим запитанням Збинек Петрачек.

Чеська «Днес» наголошує, що «звичайні люди очікують на притулок у Чехії роками і марно». Видання також наводить приклади двох осіб, які «подалися на притулок у Чехії, і варто продемонструвати, що внаслідок один мусів чекати кілька років (росіянин Ілля Сташевський), другий отримав дозвіл за кілька тижнів (Олександр Тимошенко)». «Днес» дає можливість дискутувати над «швидкою справою Тимошенка» і цитує одного українця, який при розмові цього тижня був розлючений через, на його думку, несправедливість, якою він вважає видачу візи Тимошенкові. «Він сам, цей українець (названий за ініціалами І. Г.), провів з родиною (з дворічним сином) два з половиною роки у таборі (для біженців). Дитина не пізнала нічого іншого, лише цей табір», – розповідає про це працівниця табору втікачів у Костелці-над-Орлицею Іва Шпінлерова і додає, що з цим українцем справа буде вирішуватися у найближчі три місяці. Та більшості прохачів притулку в Чехії Міністерство внутрішніх справ відмовляє. З України з приводу цього до Праги звернулося у період з 1990 до 2010 років майже 14 тисяч осіб, отримали ж притулок лише трохи більше як 170 заявників.

Джуді Демпсі наголошує на сторінках «Інтернешнел Гералд Тріб’юн», що «у разі провалу газових переговорів між Росією та Україною Європа має запасний варіант». «Сховища, – як зауважує експерт, – у багатьох європейських країнах заповнені газом, Європі доступне блакитне паливо з інших джерел». Та й погода, на думку Джуді Демпсі, в Європі тепер стоїть помірна. Експерт вважає, що цього разу і «Газпром», і Україна опинилися у досить невигідному становищі і Європа може з цього скористатися. У російського газу з’явилися реальні конкуренти – зріджений і сланцевий газ. Та й нині, на думку експертів, що їх цитують у статті, «на газовому ринку тон задають покупці», бо ціну на газ все частіше перестають прив’язувати до цін на нафту. Україна, на думку Демпсі, все ж у гіршому становищі, аніж Росія. Позиції Києва ослабив «Північний потік», та й Москва тисне на Україну погрозами розпочати реалізацію «Південного потоку». Та все ж, як мовиться в статті, наростання конкуренції на газовому ринку послаблює газову жорстокість Росії.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG