Доступність посилання

ТОП новини

Депутатам не покажуть відео непритомної Тимошенко


Київ – Опозиційні фракції вимагають створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради щодо інциденту, який стався вночі на 7 січня з Юлією Тимошенко у Качанівській колонії Харкова. У «БЮТ-Батьківщині» кажуть, що вона знепритомніла, а лікарі не поспішали на допомогу. Натомість у Державній пенітенціарній службі запевняють, що Тимошенко надали допомогу через 4 хвилини після виклику, втім, відмовляються надавати відеозапис із камери. Водночас у Міністерстві охорони здоров’я ув’язненій радять частіше виходити на вулицю.

Під час засідання Погоджувальної ради парламенту за участі представників Державної пенітенціарної служби депутати з фракції «БЮТ-Батьківщина» вимагали надати відеозапис з камери колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Б’ютівці хотіли пересвідчитись, чи дійсно у ніч на 7 січня їй надавалася необхідна медична допомога і чи дійсно це зробили, як стверджують у пенітенціарній службі, через 4 хвилини після того, як сусідка Тимошенко по камері покликала медиків.

Утім, депутати запису не отримали. Таке відео не зберігається, заявив голова Державної пенітенціарної служби Олександр Лісіцков.

«Усі необхідні матеріали ми надамо. Що стосується відеоспостереження, воно в нас практично не архівується. Відео пишеться під час перебування людини у камері. Справа в тому, що у нас протягом минулого року скоїли понад 200 злочинів у місцях позбавлення волі. Були бійки, самогубства. Для цього і записується, щоб запобігти», – каже Лісіцков.

Тимошенко слід більше рухатися та виходити на вулицю – Моісеєнко

Головний тюремник України стверджує, що Юлія Тимошенко почулася зле після півгодинного душу. А в Міністерстві охорони здоров’я запевняють, що найближчим часом Тимошенко робитиме лікувальну фізкультуру.

Крім того, перший заступник міністра охорони здоров’я Раїса Моісеєнко заявила, що не бачила Юлію Тимошенко у непритомному стані, хоча й приїхала в складі комісії від міністерства до Качанівської колонії, як тільки надійшов сигнал про погіршення її стану здоров’я.

«Стан Юлії Тимошенко задовільний. Вона потребує хорошого, комплексного реабілітаційного лікування. Передусім фізичних навантажень. Я абсолютно впевнена, що вона це розуміє. Людина лежить достатньо тривалий час, не виходить на вулицю, а їй зараз треба це, дуже треба і рекомендовано», – каже Моісеєнко.

Справа Тимошенко нагадує ситуацію з отруєнням Ющенка – Єфремов

Фракції «БЮТ-Батьківщина» і «Наша Україна – Народна самооборона» заявили про вимогу створити у Верховній Раді тимчасову слідчу комісію щодо інциденту, який стався з колишнім Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко у Качанівській колонії Харкова.

Натомість у провладній більшості, за словами голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, такої потреби не бачать.

«Ми взагалі не бачимо необхідності. Тим більше, що і керівництво Державної пенітенціарної служби, і керівництво Міністерства охорони здоров’я заявили, що вони готові відповісти на всі запити депутатів. Створювати слідчу комісію, яку пропонують наші колеги, – це просто політизувати ситуацію. Щось дуже це нагадує ситуацію з отруєнням екс-Президента Віктора Ющенка», – заявив Єфремов.

Стан здоров’я Тимошенко погіршився, є загроза життю – Кожем’якін

Зрештою, опозиція пішла із зали пленарних засідань. Вимоги ж залишилися у силі, говорить голова фракції «БЮТ-Батьківщина» Андрій Кожем’якін.

«У зв’язку з погіршенням стану здоров’я Юлії Тимошенко, у зв’язку з тим, що є загроза її життю, провладна більшість відмовилася брати участь у вирішенні долі своєї колеги, політика, лідера опозиції, – ось чому наша політична сила разом з «Нашою Україною – Народною самообороною» вийшла із зали на знак протесту. Ми будемо вимагати постанову про створення тимчасової слідчої комісії», – наголосив він.

За словами Андрія Кожем’якіна, фракція «БЮТ-Батьківщина» домагатиметься також ухвалення постанови, яка зобов’яже Державну пенітенціарну службу допустити для огляду стану здоров’я Юлії Тимошенко іноземних лікарів.

Раніше перший заступник голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов заявив, що 6 січня Юлія Тимошенко після прийому нібито ліків від ГРВІ знепритомніла. За його словами, лікарі понад дві години не могли вивести її з критичного стану. У пенітенціарній службі і в МОЗ такі заяви соратників Тимошенко заперечили.

Також на цю тему:

Чи непритомніла Юлія Тимошенко в колонії?
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG