Доступність посилання

ТОП новини

Чи непритомніла Юлія Тимошенко в колонії?


Про це заявляють соратники колишнього прем’єра, правоохоронці й медики заперечують
Про це заявляють соратники колишнього прем’єра, правоохоронці й медики заперечують
Харків – В Україні лунають суперечливі заяви з приводу стану здоров’я і надання медичної допомоги Юлії Тимошенко, яка одинадцятий день перебуває в харківській жіночій виправній колонії. Захисник колишнього прем’єра Сергій Власенко у вівторок заявив, що в ніч на 7 січня Юлія Тимошенко в камері знепритомніла, а лікарі не поспішали з першою допомогою. Натомість офіційні представники такі дані заперечують.

Перші вістки про візит Юлії Тимошенко до обласної клінічної лікарні з’явилися в харківському інтернет-форумі ще на Різдво. Тоді один із дописувачів повідомляв, що «Ю. В. Т. доставили в реанімацію обласної клінічної лікарні, що на дев’ятому поверсі».

Чи була вона в реанімації, чи навіть у самій медичній установі, Радіо Свобода запитало в головного лікаря Богдана Федака. Його відповідь лаконічна: «Я не даю коментарів. До побачення».

Подробиці медичного обстеження колишнього прем’єра в обласній лікарні заступник голови харківської обласної адміністрації Ігор Шурма пообіцяв оприлюднити, коли вийде з відпустки – в понеділок.

«Сусідка по камері стукала в двері і кричала, і вимагала»

Із повідомлень захисника Сергія Власенка та першого заступника голови партії «Батьківщина» Олександра Турчинова відомо: Юлія Тимошенко знепритомніла пізно ввечері шостого січня. Тимошенко втратила свідомість одразу після прийому ліків проти ГРВІ, кажуть її соратники.

Ось що розповів Радіо Свобода захисник Тимошенко Сергій Власенко: «Перебувала в такому стані, починаючи з 22:30 десь до півночі. Вона періодично виходила з цього стану на кілька хвилин і знову непритомніла. Її сусідка по камері стукала в двері і кричала, і вимагала».

Сергій Власенко, який бачився з Юлією Тимошенко у вівторок, каже, що, незважаючи на встановлені камери цілодобового відеостеження, лікарі до неї прийшли через двадцять хвилин після виклику. За даними Власенка, медикам лише після півночі вдалося вивести Юлію Тимошенко з критичного стану, протягом цього часу у неї був тиск 60 на 40.

Після реанімування приблизно о другій годині ночі сьомого січня в її камері зібрався медконсиліум з лікарів, яких делегувало Міністерство охорони здоров’я. Під час нічного обстеження консиліум вирішив доставити на ретельніше обстеження Юлію Тимошенко до харківської лікарні, запевняє Сергій Власенко.

«Яка там реанімація! Вони навіть не викликали швидку. Її вранці привезли в одну із клінік Харкова. Міністерські лікарі в офіційному повідомленні за підсумками консиліуму написали: «На її прохання», але ніяких її прохань не було», – розповів захисник Юлії Тимошенко.

Офіційні результати – знепритомнення не було

Тим часом у Державній пенітенціарній службі стверджують, що тюремний лікар прибув до камери через чотири хвилини після виклику і Юлії Тимошенко відразу надали першу медичну допомогу.

А представниця прес-служби профільного медичного міністерства Тетяна Юрченко запевнила Радіо Свобода, що ув’язнена не втрачала свідомості. «За результатами комісії і те, що ми спираємося на об’єктивні дані обстеження, вони не вказують, на те, що була втрата свідомості», – зазначила Юрченко.

Радіо Свобода поцікавилося, чи медики, які надавали Юлії Тимошенко допомогу, підозрювали, що вона втратила свідомість. «Я не маю компетенції передавати особисті розмови лікарів», – відповіла представниця Міністерства охорони здоров’я.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG