Доступність посилання

ТОП новини

Чи буде наступний президент США мормоном?


Республіканець Мітт Ромні є вірним Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів
Республіканець Мітт Ромні є вірним Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів
Прага – Республіканець Мітт Ромні отримав дві важливі перемоги у штатах Нью-Гемпшир та Айова, що робить його дедалі серйознішим суперником нинішнього президента Барака Обами на президентських виборах. До кандидата на посаду президента традиційно є велика увага засобів масової інформації. Цього разу більшу частку цієї уваги привертають релігійні погляди Ромні, який є вірним Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів, що більш відома під назвою церкви мормонів.

Мітт Ромні каже, що хоча він і мормон, його релігія не визначатиме його президентства, що він не служитиме тільки одній групі людей, одній релігії чи її інтересам.

Проте багато консервативних християн ставляться до мормонів з підозрою і вважають їх послідовниками якогось культу. За опитуваннями, близько половини американців не вважає мормонів християнами.

Такими є погляди на мормонів і серед багатьох жителів штату Південна Кароліна, де має пройти наступне голосування на республіканських «праймаріз».

Церква мормонів з’явилася на релігійній мапі світу відносно недавно – у 19-му столітті, коли до засновника церкви Джозефа Сміта з’явився ангел і привів його до золотих пластин із писанням, яке стало головним текстом майбутньої релігії, Книгою Мормона.

Нині мормонів,чий релігійний центр є у штаті Юта, є близько 6 мільйонів, тобто менше від двох відсотків американців. Мормони вважають себе християнами і вірять в Бога-Отця і його сина Ісуса Христа, та й у Духа Святого, але вони не є для мормонів триєдиною Трійцею. Мають мормони й інші істотні відхилення від багатьох принципів християнської релігії, а також своїх святих.

Релігія президента – вже не приватна справа

Мормонів вважають у кращому разі диваками, які не п’ють не лише алкоголь, але навіть каву чи чай і розсилають своїх проповідників до всіх куточків світу, з них кпинять через їхню спеціальну ритуальну білизну, яку з насмішкою називають «чарівною». Але найбільші суперечки викликає практика багатожонства, яка була поширеною серед мормонів у минулому, хоча нині залишилася тільки серед мормонських фундаменталістів.

Мормони, у свою чергу, відповідають медійними кампаніями, які намагаються роз’яснити їхню релігію і показати їх як цілком звичайних і приємних людей. У роликах, які потім розміщуються на сайті церкви чи й на телебаченні, мормони розповідають про свою роботу, любов до родини, до Бога і завершують свою розповідь з гордістю: «Я – мормон!»

І хоча в Америці релігія вважається особистою справою кожного, це не стосується не тільки кандидатів на посаду президента, а навіть і їхніх далеких предків. Нещодавно стало відомо, що прадід Мітта Ромні мав п’ять дружин.

Матеріал підготували Марія Щур та Heather Maher
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG