Доступність посилання

ТОП новини

Єврозона: без паніки, рейтинговим агентствам бракує інформації


Зниження рейтингу не викликало катастрофи на світових ринках
Зниження рейтингу не викликало катастрофи на світових ринках
Брюссель – Наприкінці минулого тижня кредитно-рейтингове агентство Standard and Poor’s понизило оцінки одразу дев’яти країн єврозони, включно з Францією та Австрією. Попри невтішні прогнози, сьогодні виявилося, що цей крок не викликав катастрофи на світових ринках. Проте це все ж означає, що політичним лідерам співдружності буде ще складніше боротися із фінансовою кризою, яка вже тривалий час вирує на просторах європейського валютного союзу.

Протягом останніх трьох днів у фінансовій сфері країн єврозони панував особливо пригнічений настрій. Він був викликаний погіршеними оцінками, виставленими дев’ятьом державам Standard and Poor’s – одним із найвпливовіших кредитно-рейтингових агентств світу.

Підстави для занепокоєння мають і політики, і звичайні громадяни. Якщо говорити не бухгалтерською, а доступною мовою, то пересічний європеєць зниження кредитного рейтингу його країни відчує особисто та доволі швидко.

Насамперед, йому доведеться сплачувати більше податків. Уряд країни далі заощаджуватиме та скорочуватиме витрати на пенсії та соціальну підтримку. Державні підприємства відчуватимуть все більшу скруту, тому настане подорожчання послуг, скажімо, залізниці, електропостачальних підприємств чи пошти. Нарешті, людям буде складніше отримувати кредити у банках, адже ці установи є першою мішенню рейтингових агентств.

Тим часом Standard and Poor’s вважає, що Європейський Союз не докладає достатніх антикризових зусиль. Як наслідок, Франція та Австрія втратили свої найвищі бали. Ще на одну сходинку опустилися Італія та Іспанія.

Лідери ЄС шукають приводи для оптимізму

Європейські установи всіма способами намагаються приборкати пристрасті. Олів’є Беллі, речник Єврокомісії, каже, що пониження рейтингу низки держав єврозони насправді не має достатніх підстав. На думку експертів його установи, рейтинговим агентствам бракує інформації про справжній стан економік та бюджетів держав єдиного валютного простору.
Ми ділимося інформацією через численні механізми, які надають нам дані, до яких рейтингові агентства не мають доступу
Олів’є Беллі

«Ми ділимося інформацією всередині єврозони, між робочими групами та через численні механізми, які надають нам дані, до яких рейтингові агентства не мають доступу. Отже, ми маємо більше інформації, ніж вони, та вважаємо, що у аналізах кредитно-рейтингових агентств бракує деяких елементів», – заявив у Брюсселі речник Європейської комісії.

Тим часом на тлі заяв лідерів та експертів співдружності щодо відсутності реальної загрози фінансовій сфері єврозони є й привід для оптимізму. Йдеться про так званий «Фонд фінансової стабільності». Сотні мільярдів євро, що перебувають на його рахунку, вже цього року можуть бути використані для підтримки держав грошового союзу, що потрапили у «тенета» боргової кризи. Про це у понеділок нагадав голова Європейської ради Герман Ван Ромпей.

Характерно, що інше кредитно-рейтингове агентство Moody’s щойно підтвердило, що наразі не змінюватиме оцінок привабливості країн єврозони для світових інвесторів. У жовтні минулого року аналітики цього агентства вирішили протягом трьох місяців вивчати ситуацію європейського валютного союзу, так би мовити, «не роздмухуючи кризового полум’я».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG