Доступність посилання

ТОП новини

Що буде, якщо євро розвалиться?


Прага – Запитання, які ще недавно здавалися фантастичними, тепер перестали бути табу. Що буде, якщо євро розвалиться? Наскільки це ймовірно? Від чого це залежить?

Зусиль країн єврозони поки що вистачило на те, щоб попередити крах економік Португалії, Ірландії та Греції. А що буде, як збанкрутує Італія? Питання навіть не у тому, чи захоче Німеччина як найпотужніша країна єврозони фінансово підтримувати сусідів, а в тому, чи зможе.

Нині експерти говорять про об’єднання навколо євро найстабільніших економік єврозони, які могли б утворити тісніший союз, «ядро» єврозони. Економіст із Лондонської школи економіки Пітер Бун пояснює: «Обговорюється об’єднання меншої кількості країн, які будуть координувати між собою фіскальну політику, матимуть одну скарбницю і, можливо, навіть централізовано випускатимуть єврооблігації. Здається, це напрямок, в якому вони збираються рухатися. Ймовірно, до цього союзу увійдуть Німеччина, Франція, Нідерланди, і, можливо, Фінляндія, можливо, і інші, але не «периферія».

Під «периферією» в ЄС розуміють слабші економіки, переважно південні країни.

Але якщо єврозона розвалиться, наслідки відчуватимуть усі країни Європи, і не лише Європи, а й будь-яка країна світу, яка має торговельні стосунки з Європою. Та найбільше потерплять найслабші економіки єврозони, які через запозичення своїх урядів і спровокували нинішню фінансову кризу.

Відмова від євро – це дорого

За підрахунками впливового банку UBS, вихід із єврозони для малої країни коштуватиме від 9 500 до 11 500 євро на душу населення упродовж першого року. Тобто, країні в цілому це коштуватиме від 40% до половини валового внутрішнього продукту.

Економісти пояснюють, що вихід з євро буде таким дорогим, бо нова національна валюта автоматично буде девальвована через недовіру до неї, а отже, державний борг, і без того величезний у євро, стане колосальним у перерахунку на нову валюту. Також потрібно врахувати високу інфляцію, яка знову ж таки стане результатом недовіри до нової валюти.

Все це призведе до різкого падіння рівня життя. Єдиний позитивний ефект від такого сценарію – це різке здешевлення експорту, яке могло б стати стимулом для економіки.

Недешево обійдеться вихід із єврозони і для багатших та стабільніших країн, адже їхній новій валюті також доведеться завойовувати довіру ринків. До того ж, і вони почнуть нову сторінку історії, обтяжені великим боргом, адже вони понесуть втрати від неповернення боргів. Тож, за підрахунками UBS, їм вихід із єврозони обійдеться від 6 000 до 8 000 євро на душу населення, або від 20% до 25% від ВВП.

Економісти можуть сперечатися щодо конкретних цифр, але в тому, що будь-який сценарій краху євро змінить обличчя Європи, вони єдині.

Матеріал підготували Марія Щур та Charles Recknagel
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG