Доступність посилання

ТОП новини

Алкогольні війни у Львові


Галицький суд Львова зупинив дію антиалкогольної ухвали
Галицький суд Львова зупинив дію антиалкогольної ухвали
Львів – У Львові від початку року протягом двох тижнів був обмежений продаж алкоголю. Згідно з ухвалою Львівської міськради, міцними та слабоалкогольними напоями можна було торгувати лише у торгівельних закладах з 12 до 20 години, окрім алкомаркетів. Заборонили продаж у кіосках, крамницях з товарами для дітей, на літніх майданчиках, які не належать закладам харчування. Однак Галицький суд Львова зупинив дію антиалкогольної ухвали, задовольнивши позов підприємця. Ба більше, підприємці готові до протестів. Але чи вирішує проблему алкоголізму обмеження продажу спиртних напоїв?

За інформацією Львівської міськради, 40% школярів міста вживають алкогольні напої з 10 років. Торік понад 30 учнів потрапили до реанімації з алкогольним отруєнням. Тому міськрада своєю ухвалою обмежила продаж алкоголю в місті, а в кіосках взагалі заборонила торгівлю слабоалкогольними напоями.

За підрахунками громадської організації «Я – львів’янин», у місті через ухвалу можуть припинити діяльність близько півтори тисячі кіосків. А це означає, що понад 6 тисяч осіб втратять роботу.

Ухвалу міськради підприємці вважають незаконною. Оскільки не було громадських слухань, чиновники не пояснили дії ухвали і нині трактують її двояко, зазначив Радіо Свобода голова організації «Я – львів’янин», підприємець Андрій Антонищак. Боротьбу міської влади з алкоголізмом він називає популістським.
Мер Садовий займається піаром
підприємець

«Протягом цих днів підприємці були в паніці, вони не знали, як їм працювати. Юридичне управління міськради не дало жодних роз’яснень щодо нового рішення і радило нам наймати юристів. До того ж діє заборона на нічну торгівлю алкоголем. Наш підприємець оскаржив рішення мерії. Ми вважаємо, що мер Садовий займається піаром. Якщо забороняє торгівлю в МАФах алкогольними напоями, то нехай відмовиться від 80 мільйонів від підприємців і не просить грошей в Києві. Нехай гроші з оренди землі і наші податки скерує на створення спортивних баз і гуртків для дітей, щоб їм було чим зайнятись. Бо спортивні зали недоступні для більшості дітей», – зазначив Андрій Антонищак.

Галицький суд Львова зупинив дію антиалкогольної ухвали, і таке рішення голова депутатської комісії Любомир Мельничук називає незаконним.

«Комісія вимагає від юридичного управління Львівської міської ради негайно вжити заходів щодо апеляційного оскарження цієї судової ухвали. Неприпустима ситуація з продажем алкоголю у місті. Є позиція депутатів і мера щодо реалізації алкоголю», – каже депутат.

Заборона не вирішить проблему

Львів’янин Роман 8 років з власної волі не вживає алкоголь. Він у минулому алкоголік і зазначає, що ухвала міськради не подолає алкоголізм, бо в місті є «точки», де можна купити міцні напої.

«З власного досвіду можу сказати, що людина, яка захоче випити, це зробить. Закони приймають, але хто їх виконує? Пиво продавали і продають далі після 20-ї години. Заборонили в кіосках – є точки, де продадуть, але за вищою ціною. Можливо, обмеження продажу стане профілактичним кроком щодо неповнолітніх. Але діти опиняються на вулиці, і це треба вирішувати», – поділився своїми думками алкоголік у минулому Роман.

Останнім часом дедалі менше людей викликають нарколога до когось з рідних, але не тому, що люди не зловживають алкоголем, а тому, що не мають грошей на лікування і виведення зі стану запою, розповіла Радіо Свобода нарколог Тетяна Шмігеровська. На її думку, ухвала мерії не є дієвим кроком.

«Менше не питимуть. Те, що заборонено, завжди притягує. Збільшиться число отруєнь від вживання неякісного алкоголю, зросте спекуляція. Потрібно такі запровадити норми і штрафи, контроль, щоб не продавали алкоголь неповнолітнім і молодим людям. Безробіття і безнадія – це перші причини, через які людина тягнеться до келиха. Я не говорю про алкоголізм як хворобу», – зауважила нарколог.

Однак навіть у період дії ухвали про обмеження продажу алкоголю у багатьох крамницях рішення ігнорували. Придбати пляшку для неповнолітнього у місті не проблема, бо знайдеться несумлінний продавець. До того ж на очах у чиновників мерії і депутатів, на площі Ринок, молодь зранку до вечора п’є гаряче вино, а влітку пиво.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG