Доступність посилання

ТОП новини

Алкоголь у тіні ракових захворювань і як використовуватимуть космічне звалище


Новий сполох навколо вживання алкоголю: група американських учених із медичного закладу Гарвардського університету оприлюднила результати багатогранного дослідження, яке охопило загалом 106 тисяч жінок. Про це повідомив американських телеканал Fox News.

Ученими було зафіксовано, що вживання жінками алкоголю від трьох до шести разів на тиждень підвищувало ризик ракового захворювання грудей щонайменше на 15 відсотків.

Дослідження також засвідчило, що у жінок, які спокушаються зеленим змієм усього двічі на тиждень, зростає небезпека захворювання на понад 50 відсотків у порівнянні з тими жінками, які уникають алкогольних напоїв взагалі. Ризик підвищується на 10 відсотків за кожні 10 грамів алкоголю, вживаного щодня.

Дослідники зауважують, що оприлюднені дані вказують лише на зв’язок між вживанням алкоголю і раковим захворюванням грудей. При цьому учені наголошують, що проведений експеримент в жодному разі не доводить, що алкоголь є безпосередньою причиною захворювання. Спеціаліст із ракових захворювань грудей із Каліфорнії доктор Сюзан Лав вважає, що жінки, які вживають алкоголь, потрапляють у зону підвищеного ризику напевно з інших причин: наприклад, внаслідок менш активного способу життя чи нездорової дієти.

За твердженням деяких учених, результати дослідження не означають, що жінки можуть уникнути ракового захворювання грудей, якщо вони не питимуть взагалі. Словом, поки що жодних остаточних і прямих «вироків» від дослідників не прозвучало. Але щось у цьому клятому алкоголі все ж таки ховається.

Супутники не старіють

Є безліч несподіваних підстав для дивування. Виявляється, що навіть щедро фінансованому Пентагонові також доводиться розробляти економні проекти. Про це зокрема йдеться в повідомленні британського журналу «Нью Саєнтіст».

Наукове агентство з перспективних досліджень при американському міністерстві оборони DARPA започаткувало програму «Фенікс». Відпрацьовані супутники, які «вештаються безпритульно» у космічному хаосі, відтепер можуть перетворитися на запчастини, що їх використовуватимуть у створенні нових супутників.

Іншими словами, космічний смітник може стати новим ресурсом. Про це, зокрема, розповіла Реджина Даґан, яка посідає місце директора агентства DARPA. На сателітах, які вже відпрацювали свій ресурс, є дорогоцінні деталі, що можуть бути придатними для новостворених супутників. Однією з таких деталей, на думку учених агентства, є антена.

Крім того, використання деталей у самому космосі істотно зменшить витрати на доставку супутників на необхідні космічні орбіти. Для цього планується використання спеціальних роботів, котрі займуться в космосі демонтажем списаних супутників і встановленням знятих блоків чи супутникових деталей на новостворюваних космічних апаратах. Керувати цими роботами мають із землі.

Господарський підхід також нині потребує наукової кмітливості і надзвичайної винахідливості.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG