Доступність посилання

ТОП новини

Здоров’я Тимошенко та сир із газом (європейська преса)


Економічні відносини України з Росією починають нагадувати «торгову війну»
Економічні відносини України з Росією починають нагадувати «торгову війну»
Прага – Газети попереджають, що ситуація в економічних відносинах України з Росією починає все більше нагадувати 2005 рік, коли торгово-економічні взаємини двох країн стають подібними до «режиму торгової війни». Експерти пов’язують це з наближенням виборів президента Росії у березні 2012 року. Спостерігачі також наголошують, що внутрішньополітична ситуація в Україні, у зв’язку з ув’язненням Юлії Тимошенко та погіршенням стану її здоров’я, також розвивається у все більш негативному напрямку, що призвело до зриву підписання угоди з ЄС та продовжує знижувати рейтинги влади Президента Януковича напередодні парламентських виборів.

Московська «Независимая газета» вважає, що гучні заяви глави «Росспоживнагляду» Геннадія Оніщенка щодо низької якості українських сирів та інших харчових продуктів, що їх Росія імпортує з України, є нічим іншим, як «політичним піаром» російської влади напередодні березневих виборів 2012 року. Москві не подобається не лише переорієнтація українського харчового експорту на Захід, але й непоступливість Києва щодо закликів Кремля до влади Януковича про вступ до Митного союзу. Газово-сирний натиск Росії на Україну має цілком прозаїчні політичні цілі. «Це чиста політика», – кажуть експерти. Хоча, як зауважують аналітики, «Україні, навіть при бажанні, важко щось протиставити російським випадам». Вони прогнозують подальше наростання претензій Росії до українських продуктів харчування, що може набрати масштабів справжньої торгової війни, як це було у 2005 році. Тут також ідеться й про провали у зовнішній політиці України на західному напрямку, що чітко пов’язане, як зауважують експерти, зі внутрішньополітичними проблемами влади Януковича, котра продовжує переслідувати політичну опозицію та тримати в ув’язненні одного з її лідерів.

Експерт з російського видання «Russia Profile» Тая Аделайя вважає, що на тлі наростаючих труднощів з російським газом Україна не готова радикально змінити енергетичний баланс на користь навіть вугілля, не кажучи вже про віддалену перспективу розробки сланцевих газів. Тут також цитують очільників української влади, налаштованих все ж довести своїм «братам» у Москві, що окрім паперових угод, «є ще життя». Тобто, видання вважає, що у газовій дилемі Київ не має якогось широкого вибору і доведеться йти на нові поступки Москві. Бо поки-що спроби влади Януковича змінити газові контракти, що їх підписала з Володимиром Путіним у січні 2009 Юлія Тимошенко, марні.

Висловлювання колишнього міністра охорони здоров’я України Миколи Поліщука у вівторок цитують австрійські, швейцарські, німецькі та інші європейські видання. Йдеться, як пише швейцарська «Neue Zürcher Zeitung», про тяжкі докори в’язничним лікарям, відповідальним за здоров’я ув’язненої Юлії Тимошенко. Газета виділяє слова Поліщука про неякісні ліки, що ними можуть намагатися лікувати Тимошенко в колонії під Харковом та наражати на небезпеку її життя. Тут також наголошено на словах Миколи Поліщука про те, що «уряд змушує персонал в’язниці до таких маневрів, щоб довідатися, як далеко можна зайти у випробовуванні терпіння Юлії Тимошенко», замість того щоб визнати крайню необхідність стаціонарного лікування та операції за межами в’язниці колишнього прем’єр-міністра.

Австрійська «Die Presse» також цитує колишнього міністра охорони здоров’я України Миколу Поліщука, котрий каже, що Юлію Тимошенко намагаються лікувати у в’язниці ліками, забороненими на Заході, зокрема, снодійне, котре може призводити до порушення дихання та інших негативних реакцій. На думку Поліщука, як наголошує газета, будь-який хворий має право лікуватися у тих лікарів, котрим він довіряє. Колишній міністр також наголосив, як цитує газета, що «колишній український прем’єр-міністр потребує негайної операції у лікарні за межами ув’язнення».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG