Доступність посилання

ТОП новини

Чи вдасться Україні скоротити закупівлю російського газу


«Газпром»: домовлятися про скорочення, згідно з чинним контрактом, Україна мала б завчасно
«Газпром»: домовлятися про скорочення, згідно з чинним контрактом, Україна мала б завчасно
Київ – Російський «Газпром» занепокоєний намірами української сторони удвічі зменшити в цьому році обсяги закупок російського газу. Про це заявив голова «Газпрому» Олексій Міллер, зазначивши, що домовлятися про це, згідно з чинним контрактом, Україна мала б завчасно, а наразі зобов’язана сплачувати за обумовлений обсяг газу. Таким чином російська сторона прокоментувала заяву українського міністра енергетики Юрія Бойка. Натомість, як запевнюють у прес-службі «Нафтогазу», вони завчасно попередили «Газпром» і направили близько 10 листів на його адресу, заявляючи про намір зменшити обсяги закупівлі природного газу в 2012 році.

Україна має намір знизити закупівлі російського газу в 2012 році з передбачених контрактом 52 мільярдів кубометрів газу до 27 мільярдів кубометрів, заявляв міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко.

«Ми будемо закуповувати газу стільки, скільки потрібно для нашої економіки. Якщо в наших партнерів будуть питання, вони можуть їх вирішувати цивілізованим способом», – наголосив він.

Тим часом голова «Газпрому» Олексій Міллер стверджує, що про зменшення обсягів закупівлі газу українська сторона мала б домовитися за півроку до настання контрактного періоду. Коментуючи перебіг газових переговорів, він також зазначив, що ккраїнська сторона поки що не зробила нових пропозицій щодо газової співпраці.

Експерт з енергетичних питань Валентин Землянський зазначає, що подібні заяви й суперечки часто виникають напередодні нового раунду переговорів.

«У 2011 році ми 52 мільярди кубометрів теж не брали, – зауважує він. – Яким чином вдасться погодити зменшення обсягів із «Газпромом» – це питання переговорів. Зменшити ми можемо, а щодо обсягів зменшення, то ми маємо приклад 2009 року, коли закупили саме 27 мільярдів кубометрів без штрафних санкцій. На той час це узгодили на рівні прем’єрів – Тимошенко і Путіна».

Міністр запізнився із заявкою: депутат-б’ютівець

Минулого року Україна закупила близько 40 мільярдів кубометрів російського газу. Експерти зазначають, що згідно з чинним контрактом можна закуповувати обсяг, на 20 відсотків менший від попереднього року, попередивши про це за півроку.

Проте член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу депутат-б’ютівець Олександр Гудима стверджує, що листа про це відправили до Москви не вчасно.

«У вересні [минулого року] український уряд зробив заявку в «Газпром», що вони хотіли б зменшити споживання газу. І вони запізнилися з подачею заявки. Бо є дві дати: 1 січня і 1 липня. Там не можна за півроку календарного. Тобто, з першого січня Україна не має права зменшувати обсяги закупівлі газу без санкцій», – коментує ситуацію Олександр Гудима.

На цю п’ятницю народні депутати запросили до Верховної Ради міністра палива та енергетики Юрія Бойка, щоб заслухати його роз’яснення.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG