Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада відкладає «здачу труби» – поки що


Київ – Ціну на російський газ можна змінити без штрафних санкцій, оскільки таку можливість передбачили контрактом від 2009 року, запевняє у листі до Верховної Ради колишня Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Тим часом у парламенті заявляють про неготовність до розгляду законопроекту щодо реформування газового комплексу. Голова Верховної Ради Володимир Литвин, за його словами, проконсультувався з Адміністрацією Президента і дійшов висновку, що «поспішати нікуди». Тим часом у фракції Партії регіонів заявляють про можливість створення газотранспортного консорціуму з Росією після поступок із російської сторони щодо ціни на природний газ.

Стимулювати українсько-російські переговори розглядом законопроекту про реформування нафтогазової сфери не варто, заявив лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. За його словами, російська сторона не йде на поступки Україні в питанні зниження ціни на газ.

Водночас, на думку Єфремова, українську газотранспортну систему слід було приватизувати ще 5–7 років тому, коли вона мала значно вищу вартість.
Я боюся, що ми можемо загратися з нашими національними інтересами щодо цієї труби – ми залишимося з трубою, але без національних інтересів
Олександр Єфремов

«Коли введено «Північний потік» Росією, який буде транспортувати 62 мільярди кубічних метрів газу, коли Євросоюз та Росія вже майже погодили закладку трубопроводу «Південного потоку», який пропускатиме крізь себе ще 55 мільярдів кубічних метрів газу, а українська ГТС здатна пропустити 110 мільярдів кубометрів, то просто порахувати, що залишається для транзиту через нашу територію. Я боюся, що ми можемо загратися з нашими національними інтересами щодо цієї труби до того, що ми залишимося з трубою, але без національних інтересів», – сказав він.

Олександр Єфремов наголосив, що фракція Партії регіонів не розглядала законопроект про ГТС на своєму засіданні і не має наміру ініціювати його включення до порядку денного цього тижня.

Вартість української ГТС – 200 мільярдів євро – Тимошенко

В опозиції відстрочку «здачі ГТС» називають своєю перемогою. Крім того, голова фракції «БЮТ-Батьківщина» Андрій Кожем’якін озвучив лист колишньої Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко до Верховної Ради, у якому, зокрема, йдеться про те, що контракт із Росією дозволяє змінити ціну на газ без штрафних санкцій.

Також вона назвала «обманом» переконування в тому, що українська ГТС втратить вартість і стратегічне значення через використання Росією нових трубопроводів.

«Північний потік» будувався для додаткових обсягів газу, який Росія планує видобувати на Ямальських родовищах, мовиться у листі Тимошенко.

Вона також назвала «порцією локшини на вуха» заяви про те, що «газова труба» є купою металобрухту, яка не здатна виконувати свою основну функцію.

Крім того, в оголошеному Кожем’якіним листі Тимошенко розкритикувала заяви про те, що українська ГТС коштує лише 20 мільярдів доларів.
Нашу ГТС оцінили у 20 мільярдів доларів. За найскромнішими оцінками, наша ГТС коштує понад 200 мільярдів євро
Андрій Кожем’якін

«Нашу ГТС оцінили у 20 мільярдів доларів. Для прикладу: побудова газопроводу «Набукко» (планують транспортувати 26 мільярдів кубометрів газу на рік), за попередніми оцінками, обійдеться у 14 мільярдів євро. А будівництво першої гілки «Північного потоку» потужністю у 27,5 мільярдів кубометрів газу обійшлося в понад 10 мільярдів євро. Українська ГТС пропускає 180 мільярдів кубічних метрів газу – у рази більше, ніж наведені приклади, і має унікальні газові сховища. За найскромнішими оцінками, наша ГТС коштує понад 200 мільярдів євро», – зачитав Кожем’якін.

До завершення переговорів поспішати нікуди – Литвин

Парламент має розглядати законопроект щодо реформування газотранспортної системи після оприлюднення домовленостей між Україною та Росією у газовій сфері, вважає Голова Верховної Ради Володимир Литвин.

Він також повідомив, що провів консультації з урядом та Адміністрацією Президента про доцільність розгляду законопроекту щодо реформування газотранспортної системи і дійшов висновку, що парламентові «немає потреби поспішати з розглядом цього питання».

«Треба вести мову (і переводити її у практичне річище) про створення газотранспортного консорціуму для того, щоб ми цю нашу перевагу обернули на економічну користь для України. Розглядати це питання потрібно буде комплексно після того, коли будуть чіткі обриси домовленостей між Україною та Росією щодо співпраці у газовій сфері. Підстав поспішати і приймати якесь рішення, поки не відомо, чим завершаться переговори, я не бачу», – вважає Литвин.

Голова Верховної Ради також зазначив, що у п’ятницю в парламенті має виступити міністр палива та вугільної промисловості Юрій Бойко, якщо він буде в Києві, а не у відрядженні. Це, на думку Литвина, дозволить з’ясувати перспективи використання газотранспортної системи України.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG