Доступність посилання

ТОП новини

Янукович не зможе помирити Молдову й Придністров’я – експерти


Врегулювання конфлікту на 90 відсотків залежить від Молдови – Андрій Шкіль
Врегулювання конфлікту на 90 відсотків залежить від Молдови – Андрій Шкіль
Київ – Президент Віктор Янукович висловив сподівання на поліпшення економічних відносин з Молдовою та на розв'язання придністровської проблеми. Він говорив про це під час зустрічі з виконувачем обов’язків глави держави, спікером парламенту Молдови Маріаном Лупу. У свою чергу очільник Молдови про заморожені проблемні питання двосторонніх відносин висловлювався з надією на їхнє розв’язання. Однак експерти скептично налаштовані щодо питання придністровського конфлікту.

На початку двосторонньої зустрічі у Києві Віктор Янукович відзначив, що зустрічі глав держав України і Молдови стали традиційними і дозволяють обговорювати проблемні питання у відносинах. Також, за його словами, традиційним питанням в українсько-молдовських переговорах залишаються молдовсько-придністровські стосунки та їх врегулювання.

«Ми сьогодні маємо добру нагоду обговорити наші двосторонні відносини, ті «вузькі місця», що в нас є. Ми повинні вирішувати ці проблеми. Упевнений, що ми маємо намітити план на найближчу перспективу щодо активізації співпраці наших урядів. Ну і, звичайно, наше традиційне питання – це молдовсько-придністровські відносини та участь України в їхньому урегулюванні», – сказав Янукович.

У свою чергу Маріан Лупу сказав, що задоволений тим рівнем відносин, який було налагоджено минулого року. За його словами, 2011 рік був дуже успішним в українсько-молдавських стосунках на фоні практично заморожених двосторонніх контактів у попередні роки.

Лібералізація спонукає Придністров’я до діалогу з Молдовою – Перепелиця

За словами експерта-міжнародника Григорія Перепелиці, колишній президент Молдови Володимир Воронін не вів предметних переговорів з Україною. Тепер, коли змінилася влада у Молдові і в самопроголошеному Придністров’ї обрали нового президента Євгена Шевчука, з’явилися шанси на вирішення «замороженого» придністровського конфлікту, зазначив Перепелиця.

«Можна сказати, що вони перебувають у стані холодної війни. Це гальмує як розвиток Придністров’я, так і повноцінний державний розвиток Молдови, як незалежної держави, оскільки вона втратила свою територіальну цілісність. Шевчук бачить інші перспективи Придністров’я, що треба лібералізувати режим. Лібералізація режиму потребує налагодження відносин з Кишиневом», – зауважив Перепелиця.

Врегулювання конфлікту на 90 відсотків залежить від Молдови – Шкіль

Утім, на думку члена парламентського комітету у закордонних справах, депутата від «БЮТ-«Батьківщини» Андрія Шкіля, у можливому поновлені конструктивного діалогу між Молдовою та Придністров’ям Україна навряд чи зможе відігравати провідну роль.

«Зараз унікальний момент, позаяк влада у Молдові має чіткий європейський напрямок. Я думаю, що тут не буде проблем з тим, щоб вийти на порозуміння. Врегулювання конфлікту першу чергу на 90 відсотків залежить від Молдови і на 10 відсотків від Росії. Україна свою позицію висловила. Тобто вона не може зробити більше, але вона вже зробила», – сказав Шкіль.

Раніше Маріан Лупу заявляв, що з урахуванням геополітичної важливості Придністров'я для системи регіональної безпеки остаточне вирішення питання можливе, лише якщо до перегорів підключити учасників у форматі «5+2», тобто перемови мають відбуватися за участі США, Росії та ЄС, крім Кишинева й Тирасполя. Утім, експерти висловлюють сумніви у результативності таких переговорів, оскільки новий президент Придністров'я Євген Шевчук теж прийшов до влади з гаслами про незалежність ніким не визнаного сепаратистського регіону Молдови.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG