Доступність посилання

ТОП новини

Хорошковський – головний фінансист, бо наближаються вибори (світова преса)


За призначенням Хорошковського може настати й кінець прем’єрства Азарова – експерт
За призначенням Хорошковського може настати й кінець прем’єрства Азарова – експерт
Прага – Європейські видання коментують нове призначення в уряді України, коли Президент Віктор Янукович перевів одного з найбагатших українських урядовців Валерія Хорошковського з посади керівника Служби безпеки України на місце міністра фінансів в уряді Миколи Азарова. Одні газети наголошують, що це може бути «втратою позицій» одного з найближчих до Януковича урядовців, інші ж пов’язують це з перегрупуванням сил у владі напередодні парламентських виборів восени цього року. Деякі експерти кажуть пресі, що за призначенням Хорошковського може настати й кінець прем’єрства Азарова.

Американський часопис Business Week наголошує, що в умовах неухильного погіршення фінансового стану України, чому найбільше сприяло збільшення імпорту блакитного палива з Росії та інші негаразди, не є дивним звільнення з посади міністра фінансів в уряді Азарова 62-річного Федора Ярошенка та призначення на його місце колишнього вже голови СБУ Валерія Хорошковського. Експерти кажуть, що Хорошковський «не є найгіршою кандидатурою», бо вже має подібний досвід урядування і на посаді міністра економіки, й головним податківцем у часи Ющенка і Тимошенко. Видання також наголошує на неухильному погіршенні фінансових показників України за останній рік, коли державний борг зріс, дефіцит поточного рахунку збільшився до майже 9 мільярдів з 2 мільярдів доларів від кінця 2010 року. Золотовалютні запаси України зменшилися за 2011 рік майже на 8 мільярдів доларів. У 2012 році уряд України стоїть перед виконанням боргових платежів у понад 8 мільярдів доларів. Хоча економіка держави й зростає, але дефіцит бюджету також. Владі Януковича у 2012 році вкрай необхідно домовитися з Росією про газ, відновити фінансування з боку МВФ і підготуватися до осінніх виборів до Верховної Ради.

Експерти з Reuters вважають, що 43-річний Валерій Хорошковський замінив на посту міністра фінансів в уряді Азарова 62-річного Федора Ярошенка з головною метою – «зосередження внутрішніх фінансів держави перед жовтневими парламентськими виборами, котрі стануть іспитом для Партії регіонів». Не виключено, що Янукович вважав місію Хорошковського в СБУ щодо «судового переслідування Юлії Тимошенко» виконаною, бо одного з лідерів опозиції покарали через суд «семирічним ув’язненням». Аналітики з цього видання також вважають, що це призначення є «ударом для Азарова», бо Ярошенко «був правою рукою» нинішнього прем’єра ще від 1997 року. «Партія регіонів Януковича, виявляючи ознаки тривоги перед ослабленням її популярності, нещодавно посилила критику уряду Азарова щодо пенсій і податків, бо саме ці кроки уряду викликали широкі протести в народі. Свого часу Хорошковський гостро критикував консервативну політику Азарова, коли той був першим заступником Януковича в уряді 2004 року, тоді нинішній новий міністр фінансів вийшов з уряду. З приходом Хорошковського стає все більшою ймовірність відставки Азарова, кажуть експерти.

Чеська Lidové noviny інформує про наміри української влади перевести Юлію Тимошенко з колонії під Харковом до в’язниці, більш віддаленої від футбольних центрів Євро-2012. Тут також наводяться заклики депутата БЮТ Михайла Волинця штурмувати в’язницю силами законодавців і визволити главу опозиції. Чеська газета також цитує провладні ЗМІ в Україні, які поширили інформацію про те, що нібито «Тимошенко годують у в’язниці неначе на забій», коли її родина й прихильники передають до ув’язненої по 106 видів продуктів, серед яких
«ковбаса, салати, оливки, торти, закуски, різні овочі, фрукти, напої та багато інших смачних делікатесів». Один із працівників в’язниці, де перебуває Тимошенко, нібито заявив журналістам, що «Тимошенко має тут всілякі покращення, дозволяють передавати їй те, що іншим не дозволено». «Та й масаж був, як виняток для неї. Для неї то не ув’язнення, а реабілітаційний центр»,– наголосив тюремник.

Польська Rzeczpospolita інформує, що італійська поліція розкрила кримінальну справу про діяльність української та італійської мафії на ниві незаконного штучного запліднення італійських жінок у Києві. Йдеться про нелегальні поїздки з цією метою до України десятків італійських одружених пар з метою купити за гроші (до 50 тисяч євро) якісне штучне запліднення від українських сурогатних мам. Поліція виявила також італійських лікарів, які видавали подружжям фальшиві документи про нібито оригінальне материнство.

Вже згадана чеська Lidové noviny інформує про виступ в Києві на пресовій конференції виконавчого директора організації «Глобальний фонд з боротьби зі СНІДом, малярією і туберкульозом» Мішеля Казачкіна, який попередив, що «Україна й Росія є єдиними державами світу, де епідемія СНІДу й надалі поширюється зі зростаючими масштабами». Казачкін також розкритикував українську владу, яка, на його думку, ігнорує небезпеку наростання хвороби. За даними ООН в Україні понад 1 відсоток людей, старших за 15 років, є інфіковані цим недугом. Згідно з оцінками світових експертів, «ситуація серед європейських країн щодо СНІДу в Україні найгірша».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG