Доступність посилання

ТОП новини

Додатковою секундою займеться ООН


Чи варто додавати секунду координації до електронного часу?
Чи варто додавати секунду координації до електронного часу?
Чи було у вас колись відчуття, що якийсь день був надто довгим? Це могла бути не лише ваша втома, це могло бути так і насправді! Адже земна куля обертається навколо сонця з різною швидкістю, тож насправді довжина доби може відрізнятися. Щоправда, людині це помітити важко, бо різниця складає тільки частки секунди, які потім складаються у так звану «секунду координації», яку додають до електронного часу, щоб він збігався з сонячним. Але нині деякі вчені говорять, що робити цього не варто.

Вчені обговорюють питання додаткової секунди в Женеві в рамках конференції міжнародного органу під егідою ООН. Міжнародна телекомунікаційна спілка має вирішити, чи варто додавати секунду координації до електронного часу, чи ні. Якщо вчені не домовляться на підставі наукових аргументів, вони вирішуватимуть це питання нетиповим для науковців шляхом – шляхом голосування, найпізніше, 17 лютого.

Скасувати секунду – не секундна справа

Деякі вчені, наприклад, зі США та Франції, говорять, що додаткова секунда – справа надто не передбачувана. Інколи Земля крутиться швидше, інколи повільніше, тож інколи цю секунду додають щороку, інколи раз на кілька років. Але якщо людина додаткову секунду може не відчувати, для чутливих приладів, для навігації, інтернету, процес переналагодження може бути складним і дорогим. А крім того, надто великою є можливість людської помилки.

Інші вчені, наприклад з Британії, Китаю та Росії говорять, що відмова від координації електронного часу з сонячним може обійтися людям ще дорожче, адже рух Землі постійно уповільнюється, і через кілька століть показання атомного годинника, який відмірює час на Землі, значно відрізнятиметься від астрономічного часу. Також, вони додають, що за сорок років, відколи існує практика додавання секунди координації, великих помилок, пов’язаних з нею, не було.

Додавання координаційної секунди розпочали у 1972 році. Про те, що якийсь день матиме додаткову секунду, вчені попереджають за півроку. Для того, щоб скасувати додаткову секунду, потрібно, щоб за це рішення проголосувало 70% членів Міжнародної телекомунікаційної спілки. І навіть якщо вони ухвалять це рішення, воно набуде чинності тільки з 1 січня 2018 року.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG