Доступність посилання

ТОП новини

Книжка про ув’язнену юність Михайла Шевеля


«Ув’язнена юність» – автобіографічна повість політв’язня 50-х
«Ув’язнена юність» – автобіографічна повість політв’язня 50-х
Львів – «Ув’язнена юність» – автобіографічна повість політв’язня 50-х Михайла Шевеля з Новомосковська, що на Дніпропетровщині, перевидана у Львові. Його спогади – це єднання людей зі Сходу та Заходу України. 18-ти річний учень Михайло Шевель був засуджений у 1950 році сталінським режимом до 10 років концтаборів.

На презентацію книжки у Львові 79-літній Михайло Шевель приїхати не зміг через недуги. Але для чоловіка літературна подія в Галичині стала різдвяним подарунком від земляків, про що зауважив у телефонній розмові.

Адже Західна Україна для Михайла Шевеля – його рідна земля, як він каже, «це оплот незалежності, самосвідомості й духовності». Батьки з трьома дітьми переїхали до Трускавця з дніпропетровського села Василівці, рятуючись від голоду в 1946 році. Батько разом із синами шив чоботи.

КДБ боялось навіть неповнолітніх

У 1950 році дев’ятикласника Михайла Шевеля заарештували за те, що у листі до вчителя Віктора Гука, що мешкав у Стрию, хлопець порівняв збіднілі села Дніпропетровщини з галицькими.

Батько відіслав Михайла на Східну Україну у Новомосковськ, де родина здала свою хату під контору молокозаводу. Михайло мав з’ясувати, чому завод заборгував із грішми. Молодого хлопця вразило, що у селі Василівці, де він народився, люди вирізали всі дерева у садках, бо не спроможні були платити податок радянській владі, вразили злидні, в яких жили «східняки», те, що, маючи чорноземи і поля, люди не могли вдосталь мати хліба. Власне тоді хлопець зрозумів, чому галичани не хотіли без примусу записуватись у колгоспи. Він поділився своїми враженнями від побаченого на Сході з учителем, але досі Михайло Шевель не знає, як справді цей лист потрапив до рук КДБ.

«Я так і не можу сказати, чи передав він цей лист, чи ні. Слідчі казали, що знайшовся свідомий радянський чоловік і приніс їм лист. Але це могла бути брехня», – розповів Михайло Шевель.

Михайло Шевель описує всі ті катування, яких він зазнав у Дрогобицькій в’язниці. Суд позбавив його волі на 10 років і відправив до концтаборів Ангарська. У 1950 році у Трускавці заарештували близько 20 учнів, з яких вибивали свідчення, що вони 1 травня замість червоного вивісили синьо-жовтий прапор. Чому переслідували і нищили ще зовсім дітей?

«Бо вони бачили, що школярі – це сила, яка може потім піднятись», – відповів колишній політв’язень.

У концтаборах політв’язні підтримували один одного

Михайло Шевель чудом вижив у таборах, де він важко працював, на нього нападали кримінальні злочинці. Ще зовсім молодий хлопець, він не піддався ніяким провокаціям. Хлопець вижив навіть у так званій крижаній камері, завдяки пісням, які проспівав цілу ніч, і співчуттю начальника караулу, який приніс хлопцеві кожуха…

«У нашій бригаді було багато священиків і з України і капелани Власівськї армії, які дуже підтримували і впливали на нашу долю. Це допомогло вистояти», – розповідає Михайло Шевель.

Коли Михайло Шевель був на засланні до 1954 року, його батьки повернулись у Новомосковськ, бо їх попередили, що й вони можуть бути арештовані вслід за сином. У 1991 році чоловіка реабілітували, встановив він і своє правдиве прізвище Шевель, а не Шевельов, як записали у радянський час.

Михайло Шевель написав свої спогади, щоб сучасна молодь знала правдиву історію, щоб це жахливе минуле, страхіття під час арешту і слідства, ніколи не повторились. Він хотів написати правду, бо каже, що йому «болить, коли скрізь чути лише російську мову, коли закривають українські школи на Сході України, коли ставлять пам’ятники Сталіну на Дніпропетровщині».

«Дурисвіти завжди були і будуть, які не пам’ятають і не знають своєї історії. Якби ж вони читали спогади про Голодомор, то знали б, хто його зробив в Україні – Сталін», – каже автор книги.

Читаючи книжку «Ув’язнена юність» Михайла Шевеля, важко уявити, як людина могла стільки витерпіти і не зламатись, залишитись людиною. Чоловік зізнався, що дуже рідко у своїх спогадах повертається до тих страшних часів, бо надто вони болять…
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG