Доступність посилання

ТОП новини

Пакистан: відносини зі США лишаються заморожені


Міністр закордонних справ Пакистану Гіна Раббані Кхар заявила в четвер, що відносини її країни зі Сполученими Штатами залишаються заморожені. Доки процес перегляду цих відносин не завершений, Пакистан не може починати відновлювати їх, заявила вона.

Водночас міністр додала, що давні союзницькі відносини між двома країнами життєво важливі для обох.

У середу в Пакистані повідомляли, що візит спеціального посланця США Марка Ґроссмана влада Пакистану відклала на час, доки в парламенті країни триває перегляд її відносин зі США. Як сказав Радіо Свобода речник уряду, наразі Пакистан іще не ухвалив остаточного рішення про майбутнє цих відносин, а доти цей візит «не буде плідним».

Пакистан є чільним союзником США в регіоні.

Останнім часом між Пакистаном і США значно зросла напруженість через цілу низку питань, починаючи з ліквідації американськими військовими провідника терористичної мережі «Аль-Каїда» Усами бін Ладена на території Пакистану, як з’ясувалося, без відома влади країни в травні минулого року.

Відносини загострилися найбільше після повітряного удару на афгансько-пакистанському кордоні наприкінці листопада переважно американських за складом Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані, який забрав життя 24 пакистанських військових.

Погіршення відносин продовжили й інші події, зокрема, звинувачення Вашингтона на адресу Ісламабада в недостатній боротьбі з тероризмом чи нещодавній скандал навколо анонімного документа з пакистанської влади, в якому та просить США допомогти відвернути нібито планований військовий переворот.
XS
SM
MD
LG