Доступність посилання

ТОП новини

Азаров: Україна може обійтися без МВФ, але налаштована на співпрацю


Прем'єр-міністр України Микола Азаров упевнений, що Україна може обійтися без кредиту Міжнародного валютного фонду, проте Київ налаштований на продовження співпраці з цим фондом.

«Чи обійдемося ми без кредиту МВФ? Та у мене сумнівів ніяких немає, що обійдемося. У мене таких самих сумнівів не було і в 2011 році, і ми цей рік прожили. Але ми налаштовані на співпрацю з МВФ, налаштовані на реалізацію програм співпраці. Ми будемо все робити для того, щоб ця програма почала працювати», – сказав він.

Прем'єр пояснив, що Україна налаштована надалі співпрацювати з МВФ, оскільки це – найдешевші на ринку гроші. «Нам із вами ще погашати той кредит, який наші попередники взяли у 2008–2009 роках», – додав він.

Азаров наголосив, що незабаром відбудуться переговори з МВФ щодо подальшої співпраці. «Невдовзі туди поїде новий міністр фінансів, на ці переговори. Отже, я налаштований на те, щоб рухатися позитивно в цьому напрямі», – сказав прем'єр.

Він пояснив, що уряд України підготував цілу низку пропозицій МВФ, які підтверджують збалансованість фінансово-бюджетної політики в 2012 році. Він додав, що ці пропозиції дозволять Україні «пройти з мінімальними ризиками та втратами 2012 рік».

Восени 2008 року МВФ ухвалив рішення про виділення Україні близько 17 мільярдів доларів в кредит. Із трьох виділених траншів на загальну суму майже 11 мільярдів доларів перший в розмірі 4 з половиною мільярда доларів у листопаді 2008 року отримав Нацбанк. Другий в розмірі 3 мільярди доларів був поділений навпіл між НБУ і урядом, а третій, на 3 з половиною мільярди, доларів повністю пішов урядові.

Виділення четвертого траншу було заплановане на листопад 2009 року, проте він так і не був наданий через відсутність консолідованої позиції української влади в питанні реалізації антикризових дій та прийняття держбюджету на 2010 рік.

Місія Фонду, яка працювала в березні 2011 року в Києві, не стала рекомендувати раді директорів МВФ ухвалювати позитивне рішення про виділення чергового траншу для країни. МВФ очікував від України затвердження пенсійної реформи та розв'язання проблеми занижених тарифів на газ для населення.
XS
SM
MD
LG