Доступність посилання

ТОП новини

Сирійські сили вийшли з околиці Дамаска – повідомлення


Сирійські активісти заявили в неділю, що урядові силові структури залишили цього дня центр однієї з найбільших околиць столиці Дамаска після запеклих сутичок із колишніми військовими, які перейшли на бік повстанців.

Якщо повідомлення підтвердиться, це буде другий менш як за тиждень випадок відходу сирійських силовиків із населеного пункту в перебігу десятимісячного повстання проти режиму авторитарного президента Сирії Башара аль-Асада і його силового придушення.

У неділю ж міністри закордонних справ країн-членів Ліги арабських держав розглядають звіт про результати роботи спостережної місії ЛАД у Сирії, мандат якої завершився в четвер і ї, яка мала на меті перевіряти виконання сирійською владою її зобов’язань за мирним планом ЛАД, серед яких вивести війська з міст, припинити насильство щодо супротивників режиму, звільнити ув’язнених за протести і почати діалог із опонентами.

За повідомленнями з посиланнями на неназвані джерела в Лізі арабських держав, мандат спостережної місії, найімовірніше, продовжать іще на місяць.

Сирійська опозиція вважає, що місія провалила своє завдання, і закликають Лігу арабських держав передати справу зі становищем у Сирії на розгляд Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй. Вони також закликають ввести в Сирію іноземні війська, які створили б у країні безпечні від урядового насильства зони для супротивників режиму.

У Раді безпеки ООН раніше цього місяця повідомили, що за перші 10 днів роботи місії, яка прибула до Сирії наприкінці грудня, в країні загинули не менш як 400 людей; загибелі тривають і донині. До того ООН повідомляла, що, за її оцінками станом на середину грудня, в країні загинули були не менш як 5 тисяч людей у перебігу акцій протесту проти влади і їхнього придушення, що тривають від березня минулого року.
XS
SM
MD
LG