Доступність посилання

ТОП новини

Путін виступає за екзамен з російської мови та історії для мігрантів


Кандидат на президента Росії, прем'єр-міністр Росії Володимир Путін виступає за впровадження з 2013 року обов'язкового екзамену з російської мови та історії Росії для мігрантів.

Про це йдеться в його авторській статті «Росія: національне питання», розміщеній у сьогоднішньому номері «Независимой газеты».

«Нам важливо, щоб мігранти могли нормально адаптуватися в суспільстві. Так, власне, елементарною вимогою до людей, охочих жити і працювати в Росії, є їхня готовність освоїти наші культуру і мову. З наступного року необхідно зробити обов'язковим для набуття або продовження міграційного статусу екзамен з російської мови, з історії Росії і російської літератури, з основ нашої держави і права», – заявив Путін.

Він переконаний, що Росія, як і інші цивілізовані країни, готова сформувати і надати мігрантам відповідні освітні програми. У ряді випадків потрібне обов'язкове додаткове професійне навчання за рахунок працедавців, вважає він.

Прем'єр Росії вважає, що треба дати можливість громадянам Росії працювати і нормально жити в себе вдома, можливість, якої вони зараз багато в чому позбавлені. При цьому він підкреслив, що той, хто приїжджає в регіони країни з іншими культурними, історичними традиціями, має з повагою ставитися до місцевих звичаїв.

«До звичаїв російського і всіх інших народів Росії. Будь-яка інша – неадекватна, агресивна, така, що викликає неповагу – поведінка має зустрічати відповідну законну, але тверду відповідь, і насамперед з боку органів влади, які сьогодні часто просто не діють», – підкреслив Путін.

Зокрема, на його думку, необхідно ввести кримінальну відповідальність за порушення міграційних правил і норм реєстрації.

22 листопада 2011 року Державна дума Росії ухвалила в першому читанні закон «Про правове становище іноземних громадян у Російській Федерації», який регламентує обов'язкове знання російської мови для іноземних трудових мігрантів.

Згідно із пропонованими поправками в чинний закон, мігранти, що приїжджають у Росію на роботу в сферах ЖКГ, торгівлі і побутового обслуговування, мають документально підтверджувати знання російської мови.

23 листопада керівник Федеральної міграційної служби Росії Костянтин Ромодановський заявив, що громадяни України, які приїжджають працювати в Росію, будуть зобов'язані документально підтвердити знання російської мови.

За неофіційними даними, у Росії сьогодні перебуває близько 7 мільйонів українців.
XS
SM
MD
LG