Доступність посилання

ТОП новини

Новостворена організація чорнобильців протестуватиме у Харкові


Харків – У середу має відбутися чергова акція протесту чорнобильців. Цього разу вона пройде у Харкові на майдані Свободи. Представники організації «Всеукраїнське об’єднання ветеранів Чорнобиля», яка була створена наприкінці минулого тижня, протестуватимуть проти дій влади. Це об’єднання організували активісти акцій, які відбувалися під стінами уряду та парламенту минулого року. Однак багато чорнобильців більше не сподіваються на підтримку й допомогу будь-яких організацій, а намагаються вирішувати свої проблеми самотужки.

Чоловік Оксани Олексіївни у 1986 році був серед тих солдатів-строковиків, яких направили у Чорнобиль наступного ж дня після аварії. Кілька діб перебування у зоні – і він інвалід другої групи зі втратою працездатності на 85%. Після чотирьох років поневірянь у судах родина чорнобильця таки відсудила у держави законні 7 тисяч гривень пенсії, але вже на початку січня отримала втричі менше, оскільки урядовці переглянули суми чорнобильських виплат.

«Не те, що зменшили, а принизили як людей. Вони говорили, що друга група (інвалідності) буде отримувати до п’яти тисяч гривень, 5400 – перша, і 3700–4200 – третя. Але коли четвертого січня йому принесли 2160 гривень, у нього очі на лоб повилазили. І зараз на лікування не виходить йому ні копійки, а лише на найнеобхідніші ліки треба півтори тисячі гривень як мінімум», – каже дружина чорнобильця.

Харківська організація – всеукраїнський рівень

Пороги судів та різних чиновницьких кабінетів родина ліквідатора оббивала без допомоги жодної чорнобильської організації. Хоча на офіційному сайті Міністерства юстиції таких об’єднань кілька десятків.

І щойно свідоцтво про реєстрацію отримала ще одна, «Всеукраїнське об’єднання ветеранів Чорнобиля». Його створили харківські ліквідатори Володимир Проскурін (він очолив організацію), а також Петро Прокопенко і Володимир Білоєнко.

Вони наприкінці минулого року брали активну участь у акціях протесту під Кабміном та Верховною Радою. Усі троє нині проходять у кримінальних справах про підробку документів, які міліція порушила у розпал протестів чорнобильців.

Нова організація позиціонуватиме себе як всеукраїнська. Відтак, переконаний Володимир Проскурін, працювати з чиновниками стане значно легше, оскільки вони більше не заявлятимуть активістам, що не годиться місцевим об’єднанням братися за вирішення проблем усієї країни.

«Ми плануємо надавати людям юридичну допомогу. А зараз вона вкрай потрібна нашим чорнобильцям, тому що у Харкові вже близько трьохсот справ перебуває на перевірці, КРУ отримує несанкціонований доступ до медичних документів. Але ж існує поняття медичної таємниці. Ось ми хочемо усьому цьому перешкодити», – розповів Радіо Свобода Володимир Проскурін.

Конкуренція організацій чорнобильців

За його словами, про бажання ледь не повним складом влитися у новостворене об’єднання вже заявили активісти чорнобильських організації з кількох областей, зокрема із Запоріжжя та Дніпропетровська. Сам Проскурін днями склав з себе повноваження заступника голови Харківського обласного осередку Всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль України», а також вийшов із лав цієї організації. Те саме, каже Проскурін, планують зробити ще кілька десятків чорнобильців.

Натомість голова «Союзу Чорнобиль України» Юрій Андреєв в інтерв’ю Радіо Свобода запевнив, що об’єднання, яке він очолює, лише збільшується за рахунок нових членів. А «Всеукраїнське об’єднання ветеранів Чорнобиля» Проскуріна він назвав мікроструктурою, створеною як філія певної політичної сили задля задоволення амбіцій лідерів.

«Які там вони ветерани? Я розумію, ветеран можна про мене сказати. Я пропрацював у Чорнобилі на ліквідації аварії понад чотири роки. А ті, хто кілька тижнів там пропрацювали, які з них серйозні ветерани, я маю на увазі Проскуріна. А те, що в інших областях не будуть створені філії, я в цьому не сумніваюся, оскільки немає за цим ніякої ідеї. У них же зовсім інше, утриманські настрої», – каже Юрій Андреєв.

Обвинувачення у зраді з боку харківських чорнобильців Андреєв називає безпідставними. За його словами, він не вдається до одноосібних рішень, а підписує лише колегіальні ухвали. Серед останніх ініціатив «Союзу Чорнобиль України», яку вже подали на розгляд урядовців, – збільшити пенсії ліквідаторів-строковиків за рахунок коштів, звільнених у бюджеті після перегляду виплат усім чорнобильцям.

Водночас нова чорнобильська організація із харківською пропискою має намір не допустити підписання наказу Міністерства охорони здоров’я, який дозволяє переглядати і навіть скасовувати висновок про зв’язок радіації і захворювань чорнобильців.

Наразі в Україні зареєстровано близько сімдесяти організацій чорнобильців. Проте багато ліквідаторів уже не сподіваються на їхню допомогу. Чоловік Оксани Олексіївни, наприклад, як і багато інших ліквідаторів, наразі чекає рішення Європейського суду з прав людини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG