Доступність посилання

ТОП новини

Свобода слова в Україні: «поліпшення» завдяки загальному погіршенню


Україна піднялася на кілька щаблів, та отримала гіршу оцінку, ніж раніше, у звіті про свободу слова у світі
Україна піднялася на кілька щаблів, та отримала гіршу оцінку, ніж раніше, у звіті про свободу слова у світі
Київ – Ситуація зі свободою слова в Україні минулоріч нібито трохи покращилася. Про це йдеться в оприлюдненому сьогодні звіті міжнародної організації «Репортери без кордонів». Однак, як зазначають експерти організації, покращення відбулося лише у порівнянні із ситуацією в інших країнах, зокрема, африканських, де ситуація зі свободою слова погіршилась. Українські політики, як провладні, так і опозиційні, також не бачать підстав для оптимістичних оцінок.

За звітом «Репортерів без кордонів», минулого року Україна посіла 116-е місце серед 179 країн світу, тоді як у 2010 році – 131-е зі 178. «Україна піднялася на кілька щаблів вище порівняно з 2010 роком (який позначився зникненням журналіста Василя Кліментьєва), але очевидними є негативні тенденції, такі, як повернення цензури та непокарані напади на журналістів», – мовиться у звіті «Репортерів без кордонів».

Ці тенденції, зазначено в звіті, організація пов’язує з Президентом Віктором Януковичем.

Представник «Репортерів без кордонів» в Україні Оксана Романюк в інтерв’ю Радіо Свобода заявила, що цей рейтинг не відображає реального стану речей в Україні, а є лише свідченням загального погіршення ситуації зі свободою слова у світі.

«Україна і Казахстан просто потрапили в таку ситуацію, коли створюється ілюзія покращення, але фактично покращення нема, – наголошує вона. – У звіті іде порівняння із розвитком ситуації в інших країнах. Відбувся наступ на свободу слова в африканських країнах, в Росії і Білорусі, на Балканах».

Цензури стало помітно більше

За словами Оксани Романюк, є підстави говорити про погіршення ситуації зі свободою слова в Україні.

«Це і збільшення кількості нападів на журналістів і перешкоджань. В Україні чітко спостерігається тенденція до розвитку цензури, з’явилися ознаки централізованої цензури, коли на центральних телеканалах ідентично висвітлюються або замовчуються одні й ті самі теми», – ділиться спостереженнями український представник «Репортерів без кордонів».

Дійсно, хоча в останньому Всесвітньому індексі свободи слова місце України в списку країн підвищилося, та вона отримала значно гіршу оцінку, ніж попереднього року – 54,00 бали проти 46,83 минулого року. Чим вищий бал, тим гірше становище зі свободою слова. При цьому насправді зміна становить відразу понад 17 балів у бік погіршення, бо цього року найкращим можливим балом було «мінус 10», а не нуль, як минулого.

Але заступник голови парламентського комітету з питань свободи слова депутат-комуніст Олександр Голуб навпаки вважає, що про погіршення свободи слова в Україні говорити немає підстав.

«Я особисто ставлюся до свободи слова як до такої примарної категорії. Абсолютної свободи слова немає в жодній країні світу. Інша справа, яким чином держава регулює стосунки із засобами масової інформації. В Україні справи, зрозуміло, не покращилися, але й особливого погіршення я не бачу», – резюмує Олександр Голуб.

Україна між Перу і Камбоджею

У свою чергу секретар парламентського комітету з питань свободи слова депутат-нашоукраїнець Юрій Стець стверджує, що стан справ зі свободою слова в Україні залишається стабільно поганим. За його словами, це є наслідком політики чинної влади.

«Я б не брався порівнювати 2010-й і 2011 рік. Для мене ситуація після останніх виборів Президента є абсолютно однаковою: влада робить усе можливе, щоб жодних свобод для громадян в Україні не було», – вважає Юрій Стець.

За звітом «Репортерів без кордонів» (англ. мова), ситуація зі свободою слова в Україні приблизно така ж, як у латиноамериканській Перу чи в південноазійській Камбоджі. Що ж до сусідів України, то значно краща ситуація зі свободою слова в Молдові, а істотно гірша – в Росії та в Білорусі.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG