Доступність посилання

ТОП новини

Україна на 14-му місці з кінця у рейтингу свободи слова


Прага – Україна опинилася в числі найбільш репресивних країн світу щодо того, як її громадяни сприймають стан свободи слова в державі: 39 відсотків українців вважають, що журналісти в їхній країні не мають великої свободи. Лише на чотири відсотки більше (43%) вважають, що медіа в країні є вільними.

Це є далеким не лише від попередніх оцінок, коли, за класифікацією дослідницької установи Freedom House, Україна належала до країн із вільними засобами масової інформації, але і від світового середнього показника. За результатами опитування, яке компанія Gallup провела минулого року в 112 країнах світу, 67 відсотків людей в різних країнах світу вважають свої засоби масової інформації вільними.

Найкраще зі свободою преси справи виглядають переважно в Західній Європі. Перші 7 позицій із 10 займають європейські країни. На запитання, чи у вашій країні медіа мають велику свободу, позитивно відповіли 95% жителів Нідерландів, Данії та Австралії, лише 4% респондентів цих країн вважають, що це не так.

Далі з подібними показниками ідуть Швеція, Фінляндія, Німеччина, Британія та Ірландія. Серед неєвропейців у списку найвільніших у плані медіа, крім Австралії, що на третьому місці, також Нова Зеландія та Канада. Сполучені Штати, де вільними свої засоби масової інформації вважають 89% громадян, посіли не дуже почесне 11-е місце.

У кінці списку – змагання між Африкою, колишнім СРСР та Латинською Америкою

Дослідники зауважують, що вільні засоби масової інформації діють як каталізатор демократичних процесів. Вони також виконують соціальні функції, тому вони важливі для розвитку країни. Дослідники звертають увагу, що за ступенем свободи слова можна судити про добробут країни.

Ці теоретичні міркування підтверджуються емпіричним шляхом. Достатньо поглянути в кінець списку. Менше від третини вважають своїх журналістів вільними у Чаді (27%), Гаїті (28%), Вірменії (29%), Білорусі (30%), та Мавританії (32%). Далі в десятці найменш вільних – палестинські території, що їх нещодавно прийняли до складу ЮНЕСКО, Зімбабве, Киргизстан, Молдова та Еквадор. Ступінь несвободи в них коливається від найбільшого показника в Чаді – 72% до 58% в Еквадорі.

Україна в цьому списку опинилася на 14-й позиції з кінця, перед нею Ємен, а після – Росія. Причому однакова кількість українців і росіян вважають свої медіа вільними – 43%, але серед українців є більше скептиків, які кажуть, що ступінь несвободи в їхній країні більша. Критичних українців – 39%, у порівнянні з 35% росіян.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG