Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові чорнобильці вимагають припинити «репресії»


Чорнобильці оголосили безстрокову акцію протесту. Ліквідаторів обурюють масові перевірки їхніх медичних карток
Чорнобильці оголосили безстрокову акцію протесту. Ліквідаторів обурюють масові перевірки їхніх медичних карток
Харків – У Харкові чорнобильці оголосили безстрокову акцію протесту. Попри сильні морози вони планують щодня по кілька годин стояти на майдані Свободи і вимагати припинення «репресій» проти їхніх активістів. Ліквідаторів обурюють масові перевірки їхніх медичних карток, через що статусу чорнобильців на Харківщині можуть позбавити як мінімум півтори сотні людей.

Під стінами Харківської обласної адміністрації зранку зібралося близько сотні чорнобильців. Вони кажуть, що прийшли висловити протест проти дій влади і перевірок.

Найбільше ліквідаторів обурюють перевірки їхніх медичних карток, до яких залучили працівників Контрольно-ревізійного управління. Надання документів працівникам фінансової інспекції, які не є медиками, активісти вважають відвертим порушенням лікарської таємниці.

«Я не розумію, до мене не доходить, як КРУ, бухгалтер, проглядаючи медичну справу, може встановлювати захворювання, є воно чи немає? Це бухгалтери, вони не повинні цією справою займатися. І є ще таке поняття, як медична таємниця. Я не хочу, щоб в моїй справі копирсався бухгалтер. Якщо є проблеми, хай розбираються лікарі, фахівці», – наголосив один з активістів чорнобильців Валерій Бєляков.

За словами Бєлякова, встановленням статусу чорнобильця або його позбавленням займається спеціальна комісія, яка зазвичай і перевіряє усі документи та довідки. Пройти її досить складно, і якщо статус і надають, то довічно. Нині ж лише після перевірок КРУ, як каже ліквідатор, позбавити чорнобильських пенсій на Харківщині можуть як мінімум 150 людей.

Влада: перевірки карток чорнобильців традиційні

Прискіпливу увагу контролерів чорнобильці називають не інакше як «репресіями», які, за їхніми словами, організував заступник голови обласної адміністрації з соціальних питань Ігор Шурма.

Сам він, щоправда, такі перевірки називає традиційними. За його словами, медична комісія щороку ревізує амбулаторні картки людей, що отримують пенсії від держави.

«Політизація цього процесу призвела до уваги до перевірки цих документів. Кожного року з 1 грудня по 10 січня йшла перевірка всіх пенсійних справ. Так воно є і з амбулаторними картками, і не тільки їхніми, але й нашими. І лікарі, і працівники соціальних служб, і працівники пенсійних управлінь проводили завжди ревізію кожної пенсійної справи», – сказав Ігор Шурма.

Місцеві чиновники переконують: після перегляду чорнобильських пенсій ліквідатори, навпаки, задоволені, мовляв, стали отримувати більше.

Ліквідатор Ігор Постерга із цим категорично не згоден. «Урізали рівно наполовину. Вона не мінімальна, але стала вдвічі менше за ту, що я отримував за законом, яку відсудив», – каже чорнобилець про нову суму своєї пенсії.

Усі чорнобильці протестують разом

Ігоря Шурму за розповсюдження неправдивої інформації ліквідатори пропонують «відправити на Місяць». Саме так написано на одному з плакатів, із якими вони вийшли сьогодні на майдан Свободи.

Серед протестувальників – члени і новоствореного Всеукраїнського об’єднання ветеранів Чорнобиля, яке очолив харківський активіст Володимир Проскурін, і ВГО «Союз Чорнобиль України», що ним керує Юрій Андреєв.

Усі разом вимагають від голови області звільнити свого заступника, а від урядовців – дотримуватись законів. Вони кажуть, що виходитимуть на майдан доти, доки держава не повернеться «у правове поле».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG