Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту в Україні відзначають вперше


Євгенія Олійник

Київ – 27 січня у різних містах країни вшанують пам’ять жертв Голокосту. Це в Україні відбувається вперше. У Києві пройде меморіальна церемонія у Бабиному Яру та вечір пам’яті за участі представників Адміністрації Президента і Кабінету Міністрів. Цього року заходи зі вшанування присвячені дітям, що стали жертвами Голокосту.

Борис Забарко, президент Асоціації євреїв-колишніх в’язнів нацистських концтаборів та гетто, – один із тих, кому пощастило вижити під час Голокосту. Колишній в’язень Шаргородського гетто переконаний, що передати спогади про це – найголовніше завдання останнього покоління Голокосту.

«Я представляю людей, що були не тільки свідками, а й жертвами Голокосту, яких на сьогодні лишається усе менше. Тих людей, які полишили своїх батьків розстріляними біля ям і сиротами бігли від куль нацистів. Тих людей, які дивом врятувалися у Бабиному Яру та й інших ярах. Тих людей, яких замуровували в каменоломнях Одеси і Артемівська. Тих, яких кидали у колодязі та шахти. Тих людей, яких топили у Південному Бузі і Дністрі. Тих, яких гноїли на роботах, і які дивом врятувалися. Ми робимо усе для того, щоб пам’ять про зі злочини і про героїзм тих, хто допомагав євреям, збереглася», – розповідає Борис Забарко.

«Важливо, щоб ця тема не стала відбувальщиною»

Україна – перша країна на пострадянському просторі, де вивчення Голокосту стало обов’язковим у школі, зазначає директор Всеукраїнського центру вивчення Голокосту Ігор Щупак. Увага до цієї проблеми у контексті української історії не випадкова, адже саме на території України було знищено найбільшу кількість євреїв – майже половину від кількості усіх жертв.

Тим не менш, говорить Ігор Щупак, потрібно дуже пильно ставитися до вивчення цієї проблеми.

«Важливо, щоб ця тема не була «замиленою». Щоб вона не стала примусово-обов’язковою відбувальщиною, як це, на жаль, було ще за радянських часів. Дуже важливе питання, яке постає під час вивчення історії Голокосту, – це питання про історичні міфи та історичну правду. Не треба висмикувати з історії окремі факти. Ми маємо розуміти передумови, сутність та наслідки. Лише тоді усвідомлення нашого минулого буде достовірним», – вважає він.

На шляху до подолання антисемітизму

Резолюцію ООН про Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, одним із авторів якої є Україна, була ухвалена ще у 2005 році. Однак постанова Верховної Ради щодо проведення відповідних заходів у цей день з’явилася лише у липні минулого року.

Втім, таке рішення є кроком до подолання антисемітизму, прояви якого й досі можна зустріти сьогодні, каже голова правління Єврейського фонду України Аркадій Монастирський.

«За радянський час історія Голокосту замовчувалася. На той час існував державний антисемітизм. В сучасній Україні, на мій погляд, такого нема. Але побутовий антисемітизм існує і досі. З цим треба боротися», – заявляє він.

За рішенням Генеральної Асамблеї ООН, цього року Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту присвячено дітям, що, як мовиться у зверненні Генерального секретаря ООН, «на власному досвіді пізнали саму сутність зла».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG