Доступність посилання

ТОП новини

Захист Луценка заявляє про фабрикацію доказів та злочини міліції


Під час суду Луценко сам виступив зі звинуваченнями на адресу міліції, вже своїх наступників
Під час суду Луценко сам виступив зі звинуваченнями на адресу міліції, вже своїх наступників
Київ – Печерський суд Києва перейшов до розгляду доказів у справі колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, якого звинувачують у перевищенні службових повноважень. Під час суду Луценко сам виступив зі звинуваченнями на адресу міліції, вже своїх наступників.

Колегія під головуванням судді Сергія Вовка закінчила читати свідчення і перейшла до стадії вивчення доказів у справі. Поки судді перераховували докази, згадані у перших 5 з близько 50 томів справи, адвокати виявили, що зміст справи, яку читає суд, відрізняється від того, що показували захистові.

Деяких доказів захисникам взагалі не надавали, заявив адвокат Луценка Ігор Балик.

Сам Юрій Луценко, почувши, що у справі є довідка про те, як служба внутрішньої безпеки міліції збирала докази у справі не з правоохоронців, заявив про злочин.

«Відомство Могильова робило те, в чому звинувачують мене» – Луценко

Винним у ньому він вважає або свого наступника на чолі МВС Анатолія Могильова, або його підлеглих.

«За міністра Могильова служба внутрішньої безпеки абсолютно незаконно, оперативним шляхом втручається в діяльність податкової адміністрації, порушує права цивільних осіб, без рішення суду та дозволу прокуратури проводить оперативно-розшукові заходи. Це саме те, що інкримінувалося Луценку, Тарасенку, Павлєнову в епізоді про розслідування отруєння Ющенка», – вважає Юрій Луценко.

Анатолій Могильов, який нині очолює уряд Кримської автономії, передав через свою прес-службу, що поки що від коментарів утримується. Між тим суддя Сергій Вовк пообіцяв передати заяву Луценка про можливий злочин міліції до прокуратури.

Резолюцію ПАРЄ суду нагадають у понеділок

У своїй резолюції щодо України Парламентська асамблея Ради Європи напередодні закликала Україну звільнити з-під варти і припинити переслідування колишніх урядовців, зокрема, і екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Адвокати, які захищають Юрія Луценка та його колишніх колег, сьогодні не подали жодних клопотань про те, щоб суд виконав резолюцію ПАРЄ. Однак Юрій Луценко у своєму блозі на Радіо Свобода повідомив, що цю вимогу його захист озвучить на наступному засіданні у понеділок, 30 січня. Реакція суду стане «тестом на європейськість української влади», вважає Юрій Луценко.

Прокурор Дмитро Лобань, який представляє в справі Луценка державне обвинувачення, вважає, що за законом резолюцію Парламентської асамблеї Ради Європи щодо звільнення Юрія Луценка можна виконати лише після відповідного рішення суду.

«Я з текстом резолюції ще не ознайомився. Але можу сказати, що рішення ПАРЄ чи інші міжнародні або українські норми застосовуються до підсудного за рішенням того, хто за нього відповідає. В даному разі, за рішенням колегії Печерського суду», – підсумував прокурор.

Дмитро Лобань не уточнив, якої позиції щодо виконання рішення ПАРЄ дотримуватиметься саме обвинувачення. Це стане зрозуміло на наступному засіданні у справі Луценка, яке заплановане на понеділок, на 9-у ранку.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG